Стенописи и изографисване на храмове

Стенописи и изписване на храмове и черкви - извършваме цялостно изографисване по уникална технология съчетавяща старите зографски техники и уникална технология за рисуване на платно и поставяне в храма, която осигурява най-високо качество на стенописите, изключителна дълготрайност и възможност удобно рисуване в ателие и ангажиране на целия екип от професионалисти. Стенописите са с изключително високо професионално ниво на изпълнение, в което можете да се убедите с посещение на храмовете или при разглеждане на снимки на стенописите. За стенописите се използват висококачествени бои и материали, които осигуряват най-високо ниво на устойчивост на цветовете и изключителна дълготрайност на стенописите.
Стенописите отговарят изцяло на каноните и изискванията на българската православна църква.


Цени на стенописите
Цената на стенописите зависи от вид и сложността на стенописите, мащаба и евентуални специфики при изпълнението, като се определя след оглед и проект.
 

Ориентировъчните цени за стенописите:
Тип 1 (основно ниво на сложност) - цена 250 лв./кв.м.
Тип 2 (сложни фигури или детайли) - цена 300 лв./кв.м.
Тип 3 (сцени с повече фигури или много детайли) - цена 350 лв./кв.м.Стенописи - технология на рисуване и поставяне
Екипът ни използва уникална технология, при която стенописите се рисуват от целия екип в нашите ателиета, а самото поставяне на платната се извършва на място.
Тази наша уникална технология позволява изключително високо качество рисунката на стенописите, възможност за едновременна работа върху различните сцени и ангажиране на целия ни екип от зографи, както и удобно полагане на място.
Изключително предимство на описаната технология е, че по този начин стенописите са изключително устойчиви и дълготрайни, като платното предпазва стенописа при напукване на повърхността на стените.


Вижте снимки с наши стенописи 
Разгледайте малка част от реализираните от нашият екип стенописи на черкви и параклиси в страната и чужбина.


Етапи на работа
1) Разгледайте реализираните от нашия екип проекти и цените на стенописите - може да подготвите снимки от храма и да ни ги изпратите на имейл info@ikonite.bg
2) Телефонен разговор за първоначално обсъждане и уговаряне на оглед - коменираме с какви дейности желаете да се ангажираме, какъв е обема за изпълнение, местонахождението на храма, извършени ли са нужните подготвителни дейности и др.
3) Извършване на оглед и първоначално договаряне - преглед на място в храма, уточняване на специфични изисквания, предварително съгласуване, 
4) Изготвяне на индивидуален проект, одобрение и съгласуване на проекта (ако няма предварително изготвен проект, изготвянето на проекта се заплаща по договаряне)
5) Изготвяне на оферта, окончателно договаряне на крайни цени, начин на плащане (авансово, междинни, окончателно) - аванс за закупуване платна, бои и материали и подготвителни дейности за изпълнение на проекта
6) Стенопис - изографисване на стенописите (отделните сцени се разпределят на екипа от зографи и се изпълняват в нашите ателиета) - в процеса на изпълнение със снимки се предоставя обратна връзка за етапа на изпълнение
7) Поставяне на стенописите в храма - рисуваните върху платно стенописи се поставят в храма по специална технология


Етапи и начини на плащане
В зависимост от мащаба етапите на плащания се договарят индивидуално, като се съобразяват с етапите на изпълнение.
Извършва се авансово плащане, междинно плащане или плащания и окончателно плащане при финализиране стенописите.
Начините на плащане са по договаряне - в брой, по банков път, куриери и др.


Качество, сертификати и гаранция
Главният зограф е сертифициран за правопособността си за рисуване на икони и изписване на храмове с Удостоверение от Светия синод на Българската православана църква - вижте документа тук
За високото ниво на изпълнение можете да убедите при разглеждане на снимки на част от храмовете или като посетите избран от Вас храм, за да се убедите на място.


Срокове за изпълнение
Срокът за изпълнение се договаря индивидуално, като зависи от сложността на проекта, текущите ангажименти на екипа и начина на плащане.


Може да разгледате наши иконописи и стенописи
Екипът участва в иконописи и стенописи за близо 30 параклиси, черкви и манастири.
Параклис Св. Анна - жилищен комплекс Макси - гр. София, кв. Хладилника
Параклис Св. Георги - Царско село - гр. София, Околовръстен път, след отклонението за Драгалевци
Параклис Св. Мина - до дома за Стари хора, гр. Благоевград, с. Падеж
Зографски манастир, Света Гора - полуостров Атон
Параклис Св. Апостол Петър и Павел - при Профилакторима - гр. Гоце Делчев, с. Огняново
Манастир Свети Георги - гр. Пловдив, с. Белащица
При проявен интерес можем да Ви покажем на място наши творби в различни черкви, параклиси и манастири в цялата страна.


Забележки и коментари: 
Първоначален оглед на място - 50 лв. + цената на транспорта (сумата се приспада при поръчка)
Стенописи на купули - допълнително доплащане по договаряне в зависимост от височината на купула, нуждата от изграждане на скеле и спецификите при поставянето
Изготвяне на проект - по договаряне
Транспорт - по договаряне 
Поставяне на скеле - по договаряне
Иконостаси и икони - допълнително може да бъде договорено изпълнение на иконостаси, икони за черкви и параклиси, разпятия и други.
Крайните цени за стенописите се договарят индивидуално в зависимост от мащаба на проекта, сложността на стенописите, времето за реализация и др.


Благодаря Ви за проявения интерес и не се колебайте да се свържете с нас за допълнителен коментар!