Защо историите за отшелниците толкова си приличат

Публикувано от admin 19.03.2019 0 Коментари Полезно за иконите,

Християнската религия е неразривно свързана с отшелничеството, в смисъла на това, че огромен брой хора в миналото са се отдавали на духовно уединение и самота. Аскетизмът е съществувал като духовна практика и преди християнската религия, но що се отнася до нея, сам Христос задава първообраза на практикуването му, в християнския аспект.

 

 

Преди да започне да проповядва основите на християнското учение, самият Иисус отива 40 дни в пустинята. Изкушенията които той е трябвало да преодолее там са описани в Евангелията. Тези 40 дни в пустинята обаче сами по себе си, не са отшелнически начин на живот, но в тях се случват всички неща, които по един или друг начин се случват на аскетите монаси насетне – изкушенията на плътта и земния живот.

 

 

Изкушенията на Христа в пустинята не са изобразени специално върху икона, но е възможно в манастири и черкви, в нарисуваните фрески по стените можете да видите сцена как Дяволът изкушава Иисус.

 

 

В нашия съвременен живот, за обикновения човек, постът е само начин да се докоснем до това, което е са изпитвали аскетите. В този смисъл, историите на всеки отшелник, аскет, анахорет в православната вяра минава по един и същи път, за да се отдаде на уединение и търсене на връзката с Бог.

 

 

Самият аскетизъм е изпълнен с трудностите на плътта и изкушенията. Така когато аскетът се уединява в пещера или далече навътре в природата, той започва да получава видения. Самите видения са подобни на изкушенията на Христос, описание в Евангелието, но има и свидетелства за много по-демонични видения. Понякога те са много страшни и невъзможни за възприемане, понякога при отшелника отиват диви животни вълци, мечки; понякога някое птиче му донася късче хляб… всичко това като в приказка или легенда.

 

 

Историите на отшелниците, познатите и непознатите, светиите, които са получили своя ранг в християнската иконопис, но и безброй незнайни монаси по света, всички те са свързани и си приличат, защото символизират победата над плътта и придобиването на пресвета Божия мъдрост.   

 

 

Сред най-познатите светии аскети, тези които са изобразени върху икони личат имената на св. Антоний Египетски, св. Йероним, закрилникът на България  св. Йоан Рилски. Антоний Египетски например основава монашество изградено на отшелничеството. Житието на Иван Рилски също е пример за аскетичен живот. В иконите с техния образ, няма как да видите преживените изкушения, но светите им образи са свидетелство за достолепната християнска премъдрост и за постигнатото духовно просветление по време на отшелническия им начин на живот.

Остави коментар