Всички поръчки се изпращат за 1-3 работни дни.

За св.Игнатий и празника Игнажден

Възможно е да сте попадали на икона с образ на Васил Левски като свети Игнатий. Такава е интерпретация е възможна, защото духовното име на един от най-великите българи е било Игнат. Иначе свети Игнатий е светия на християнската църква, който е живял през първи и втори век след Христа.

 

Той е бил известен с името Богоносец, или поне така разказва една легенда предадена през 10 век от друг светия на църквата Симеон Метафраст, в смисъла на това, че Игнатий е носил Бог в сърцето си. В Евангелието на Матея (18:1-5), се споменава за едно детенце, което Христос повиква, за да разреши спор между учениците Си за това, кой е по-голям в небесното царство. Та според преданието, това дете е бил именно свети Игнатий. Интересни са споровете в тази посока, които са базирани на самото предание, та в самите християнски среди има поддръжници на преданието и такива, които я отхвърлят.

 

Друг интересен факт за живота на Игнатий е, че той като живял във времето на Апостолските мъже е наследил свети Петър начело на църквата в Антиохия, а преди това е бил ученик на Йоан Богослов. Друг църковен историк твърди, че самият Игнатий е въвел антифонията като метод на пеене на служителите на църквата от две срещуположни страни, за да славят Бога, подобно на ангелите. Ако можем да направим препратка и към Васил Левски, за него също се носят предания какъв ангелски глас е имал и колко много обичал музиката.

 

Иначе както често става в България, името на Игнатий и празника Игнажден имат своите отлики. Ако свети Игнатий е човек честван от църквата заради своята апостолска дейност и се отбелязва в православния календар на 20 декември, то в народните вярвания, датата Игнажден се свързва с много народни обичаи и поверия. Например това е денят, в който символично Слънцето „умира” и след няколко нощи на Коледа оживява, ражда се наново и започва да расте. 

 

Самият празник в народните обичаи е свързан със семейното огнище, около което буквално или символично се разиграват обредите на този ден, изцяло свързано с предстоящата година. Също както е радостното очакване за раждането на Спасителя. Дори едно от поверията за този ден е, че Богородица е започнала с родилните мъки на този ден, а Иисус се е появил чак в Коледния ден.

 

В иконите свети Игнатий се изографисва като стар, достолепен мъж, с бели коси и брада. Винаги с книга в ръка и жестове, които говорят за предаността му към Христовото дело. В противовес е иконата на Васил Левски, изобразен като Игнат, на която виждали образа на младия Васил, който е в одеждите, според които също се е обрекъл на Божието служение. Самият свети Игнатий умира в мъченическа смърт, изяден от императорските лъвове. Тленните останки на светеца са пренесени в Антиохия където той продължава да пази църквата от враговете й.

Остави коментар