За иконите и молитвите
В момента изпълняваме поръчките с 2-3 дни закъснение. Моля да ни извините за неудобството!

За иконите и молитвите

Публикувано от vili 28.03.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

Принципно мястото на иконите е в храмовете и на означените от църквата за това места. Когато си купувате икона направена като реплика на оригинална такава, направена по канон и осветена от православен свещеника, вие принасяте частица от святостта на храма във вашия дом. Тогава иконата, която имате или която ви е подарена може да се използва за молитва, защото вярата и любовта към Бога не е задължително да се случват само в храма.

 

Богословите дават съвети в случаи, когато стоите пред икона и искате да се помолите, как да приведете тялото и духа си в смирение, за да може молитвата ви да бъде чута. Един светец на православната църква Йоан Крощнадски пише в своите съвети, че ако по време на молитва лицето, което се вижда пред молещия се започне да оживява, то значи връзката е постигната. Светията дава пример с икона на Спасителя, но този пример е също толкова свързан и с други икони, в които лицето на молещия и лицето в иконата се срещат очи в очи.

 

Всъщност не е рядкост да се случи, по Божията воля, някоя икона на някое място по света да започне да плаче, да кърви, дори да говори с глас; точно затова се смята, че иконата не е просто обикновен образ, а лик надарен с Божествена мъдрост и сетива, чрез които молитвата да достига до Бог. Затова православните отци, светци и богослови насърчават използване на икони вкъщи. Те са живата връзка на вярата на човека и неговия мигновен досег с божественото.

 

Днес можете да закупите икони от църквата, които се продават в сувенирните магазини към храма; можете да поръчате икони от художници и майстори, които познават канона и са способни да изобразят тази невидима нишка за обикновеното око; дори интернет дава възможност да се поръчат икони онлайн, завършени произведения с теми в най-различните направления. Вие като хора вярващи и такива, които имат нужда от икона за своите молитви, можете да изберете най-доброто за вас.

Остави коментар