За иконата и изкуството

Публикувано от admin 01.02.2019 0 Коментари Полезно за иконите,

 

Загледайте се отново в иконата като завършено произведение на изкуството и се опитайте да видите, че тя е повече от това. Обикновено произведенията на изкуството дело на художници изразяват по един своеобразен начин артистичната индивидуалност на самите художници. Иконите обаче имат за цел да въвлекат ‘зрителя’ в света на духовното. Именно в източно православните икони, това въвличане, тази невидима граница между обозримото и невидимото още съществува.

 

 

Павел Флоренски, който е православен теолог, твърди че, самата икона е пронизваща.  Тя е възвестяване, което съобщава в цвят и образ духовния свят, следователно иконописта е занимание на човек, който вижда света като свещен. Ето защо, когато сте пред икона, следва да не я виждате само като нарисуван образ създаден като изкуство.

 

 

Самият процес по създаването й изисква иконописеца първо сам да бъде въвлечен в духовния свят и чак след това да създаде иконата на базата на материалите, с които разполага. В този смисъл, той работи с ограничен брой материали и с дърво, към което той се настройва, а не го манипулира, за да му е по-лесно самото изографисване.

 

 

Иконата е част от съпреживяващата реалност на църквата, която въплъщава Христос. В този смисъл иконата вкъщи е продължение на този мистичен духовен порядък. За разлика от една картина, да речем с цветя, която има страхотен естетически ефект за интериора в къщата, докато иконата има съвсем друго предназначение и предопределение. 

 

 

Художникът в изкуството се подписва, иконописецът в православната школа трябва да остане анонимен. Още повече, траекторията на погледа трябва да следва самия образ и какво образът може да направи във взаимодействие с гледащия. Докато в една художествена картина има история, която може да се проследи и да се правят различни асоциации от живота, в иконата има идеалистичен образ, прозорец към душата, свидетелство за делата на Христос на земята.  Затова сега вгледайте се отново в иконата и отворете прозореца още по-широко.

Остави коментар