Вси светии и иконата свързана с тях

Публикувано от admin 17.04.2019 0 Коментари

 

Православният календар е изпълнен с ежедневни събития, които възпоменават по един или друг начин делата на отци, учители на църквата, светци. В този смисъл ако големите християнски празници са видимата част на религиозния живот, то православната година е изпълнена с живот, който сякаш остава само за най-просветените и интересуващи се хора.

 

Така е възможно да се окажете пред икона или фреска в църковен храм,  която да остане загадка за вас. Може да не разпознаете кой е този светец, който е изобразен, или защо дадено събитие е изобразено по един начин. Може да се окаже да се озовете пред иконата на вси светии и пак образът да остане загадъчен за вас.

 

Най-лесният начин да попълните знанията си е като започнете да се запознавате с житията на светиите на християнската църква. В официалните интернет портали на православното християнство можете да научите житието на всеки един, който е заслужил своето място в християнския календар. Така ще обогатите не само знанията си за трънливата пътека на православието, но и ще започнете много по-лесно да вниквате в изображенията на самите икони. Както се казва, ще получите духовен взор, за да ги възприемате.

 

Няма нищо случайно в православната вяра. Така както иконите се рисуват само при особено настроение, от хора с подготовка и познаващи канона, така и четенето на житията на църковните деятели и светци, сякаш изпълва човека с благодат. Затова мъдреци живяли в миналото препоръчват тези истории да се четат, като свидетелство за силата на вярата и необятния свят на добрите човешки дела.

 

Не всички светии имат своя икона, но има икона, която възпоменава вси светии. Тя обикновено се свързва с празника Свети дух, който се пада винаги в първата неделя след Петдесетница. Според църковните настоятели, този празник има три основни причини да бъде чествам, а иконата свързана с него е просто образ на причините.

 

  • Слизането на Светия дух на земята.
  • Безброй герои на вярата, които са намерили своята връзка с Бога и са го направили с добри дела, останал незнайни за света.
  • Събирането на всички светии в един ден като символ на спасителната Божия благодат.

 

Така иконата е изпълнена с море от лица и тела, всеки от които е заслужил своето място в църквата Христова.

Остави коментар