Връзката параклис – икона

Публикувано от vili 11.11.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

Обикновено когато влизаме в голям православен храм, можем да видим иконостас нареден според църковния канон. В този смисъл, ако бихме искали да се помолим на конкретен светец и да останем в общение с него и неговата икона, можем да потърсим единение в параклис посветен на него.

 

Параклисът е по-малък като архитектурен план и често е прикрепен или отделен като място за единично поклонение и събира по-малко хора. Дори името на параклиса произлиза от гръцката дума за утешение. Параклисът може да е част от храмов комплекс, може да е в двора на болница, университет, дори някъде извън града на място свързано със знамение.

 

В един малък източноправославен параклис може да има само няколко икони като най-видна е тази на която е кръстен параклиса. Затова например в университетския двор може да се види параклис на името на Кирил и Методий и респективно тяхна икона, пред която млади и стари учени да намират уединение и да отправят своята молитва за вдъхновение.  По-същия модел в болничния параклис може да се види икона на светец свързана със здравето и т.н.

 

Има параклиси, които се намират на места където в миналото е имало храм, останал погребан под земята. Споменът за него обаче е останал в легендите и разказите на хората и те правят всичко възможно да възкресят този спомен като го притворят в параклис. Понякога дори от сън на някои мирянин, мястото сякаш се показва свише и местните хора се организират за изграждането на параклис. 

 

Общото между различните видове параклиси е това, че там не винаги има богослужение, но това е място за уединение и за събиране на вярващи, които да почетатсветията, датата, църковния празник. Затова е напълно възможно хората да не купуват икони само за вкъщи, но да потърсят икона, която да подарят и поставят в новопостроен параклис – осветена от свещеник и с църковна подкрепа.   

 

Остави коментар