Текущите поръчки се изпълняват с 10 дни закъснение. Моля да ни извините!

Свети Панталеймон – всемилостивият

Всяка икона води към Бог посредством образа, който е нарисуван върху дървената повърхност. Историята или изографисаният човек разкриват частица от Божията промисъл случила се на земята. В иконата на свети Панталеймон има история толкова чудна и легендарна, че някои дори се съмняват, че такъв човек е съществувал. Православната църква в България почита Панталеймон на 27 юли, а в този текст ще отбележим важни мигове от неговото житие.

 

Накратко животоописанието на светеца разказва, че той е живял в Никодимия през трети век след Христа. Баща му е бил богат езичник, а майка му християнска. Случило се така, че Панталеон ( каквото било рожденото му име) изучавал медицина при известния лекар Ефросин, и за няколко години се просветил в тънкостите на медицинската наука. В тези години обаче, той забравил много от поученията, които получил като малък от майка си. Християнството започнало да се свръща като познание в него, благодарение на друг светия на църквата – Ермолай.

 

Едно от първите чудеса, които се случили на Панталеон е свързано с чудодейното излекуване на мъртво дете ухапано от отровна змия. Когато го видял да лежи на земята, той се уповал на думите на неговия учител, че може винаги да разчита на Спасителя и Му се помолил с цялото си сърце. Детето се събудило сякаш като от сън, а тази история дала началото на безмерната вяра, която насетне завладяла младия мъж. Така той поискал от Ермолай да го покръсти. Именно така, той приел името Панталеймон, което значи всемилостив.

 

Не са една или две историите, които разказват за чудодейните сили на Панталеймон, лекувал болни чрез вярата в Христа. Затова той днес се смята за покровител на лекари и акушери. В народните вярвания го свързват с покровителство върху пътуващите на дълъг път, но и върху летните бури и наводнения.

 

Когато се приближим към нашето съвремие, можем също да чуем за чудесни истории свързани с изцелени, в които е намесено името на Панталеймон. Една такава история е разказана от гръцкия лекар Василиос Караянис. Той описва деня 27 юли, в който след края на смяната си трябвало да започне лятната си ваканция. Малко преди да си тръгне от болницата, там постъпила жена с оплаквания, която внезапно получила сърдечен арест. Докторът започнал да взема спешните мерки, но след малко жената не давала признаци на живот.

 

Той бил покрусен, че една такава млада жена ще си отиде и започнал неистово да се моли. „Свети Панталеймоне, ти си лекар, днес е твоят празник, помогни на тази млада жена”. Лекарят включил пак дефибрилатора с надеждата, че може да я съживи. След миг, на монитора започнали да се показват отново жизнените показалите на жената. Веднага я завели интензивното отделение и започнали да я лекуват. Доктор Караянис се завърнал на работа след ваканцията си и внезапно си спомнил инцидента. Той попитал за жената, която обаче не го била видяла по време на инцидента с нея. Колегите му го насочили към стаята й. Когато тя го видяла му благодарила, че е спасил живота й. Той обаче отвърнал, че не той го е направил, а някои друг. Когато изрекъл тези думи, видял икона до леглото на жената, на която бил изобразен свети Панталеймон.

 

В иконите светецът се изобразява като млад мъж, с ковчеже в лявата си ръка, в което се намират лекарства. В дясната си ръка също държи атрибут, който се ползва от лекарите, но той е преправен да прилича и на християнски кръст. Чудотворствата на Панталеймон били толкова много, че неговата слава го направила свети великомъченик на Източната православна църква, но и е безкрайно почитат и в Католическата църква. Всъщност още в миналото много църкви, които се строяли до болници се кръщавали на Панталеймон, а също така и много болници по света днес носят неговото име.

Остави коментар