Страстната седмица – Великата седмица

Публикувано от admin 25.04.2019 0 Коментари

 

Седмицата която се случва между Цветница и Великден, се нарича Страстна или Велика, защото тя е последната седмица от земния живот на Христос. Всеки ден от нея се нарича Велик и всеки ден от нея има събитие, което сякаш завършва смисъла на Христовото дело на земята и ни подготвя да сме съпричастни в Неговите мъчителни стъпки към Голгота.

 

 

Велики понеделник е денят в, който Иисус вече е в Йерусалим. Това е денят, в който Христос извършва два много силни символични акта. Първо смоковницата, която не дала плод била прокълната от Него. Също така на този ден, свещеният гняв на Христос се стоварил върху масите на търговците изпълнили храма.

 

 

Велики вторник започва тягостно защото започват все повече да ескалират настроенията на юдейските свещеници да отстранят Христос. Той знае това и в проповедите си в този ден казва на народа да се пази от двуличието и невярата на религиозните водачи. Това обаче е и ден за духовни послания, в които Той изявява смисъла на благотворчеството към бедните и бодърстването в изпълнението на Божествения замисъл.

 

 

Велика сряда се свързва с разлятото миро върху главата на Христа, което сам Той обяснява като символичен жест пред съдбата, която ще го сполети. Това е и денят, в който Юда получава 30 сребърника, за да предаде своя Учител. 

 

 

Велики четвъртък е денят на Тайната вечеря. На тази вечеря, Иисус първо умива краката на апостолите, като свидетелство за Неговата служба на земята. След това им дава тайнството на Светото причастие, като символ на спомена за неговото тяло и кръв, която следва да бъдат пролята. На тази вечеря, Христос разкрива какво предстои да се случи с него! Събитията продължават с молитвата в Гетсиманската градина, за която свидетелства Евангелието на Лука 22:41-44 „…И понеже се намираше във вътрешна борба, молеше се по-усърдно, а потта Му беше като кървави капки, падащи на земята”.

 

Христос е посочен от Юда и предаден. 

 

Велики петък е денят, който започва със съдилището, минава през обличането в пурпурна роба и корона от тръни, събитията по „Пътя на болката”, до уречения час. Тъмнина обгърнала земята за три часа, а земетръс съпроводил издъхването на Божия Син на Голгота. На този ден Христос приема смъртта, за да избави от смърт цялото човечество (по църковному). На този ден се припомнят страданията на Христа и човек се смирява в строг пост.

 

 

Велика събота е последния ден преди Възкресение. Това е сякаш таен, мистичен ден, в който Христос е слязъл в ада, за да освободи душите на поробените там. Мистична, но предчувствена атмосфера. В църквата се пее: Велика тайна! "Да замълчи човешкото създание!"

 

Остави коментар