Статия за свети Йосиф Обручник

Икони

 

Свети Йосиф, земният баща на Исус Христос и съпруг на Мария, е един от най-почитаните светци в християнството. Ролята му на покровител на работниците и бащите е утвърдена през вековете. Свети Йосиф е образец за бащинство и семеен живот и е почитан от онези, които се стремят да имат щастливи и здрави семейства.

 

Светият и праведен Йосиф Обручник, наричан още Йосиф от Назарет, е приемен баща на Исус Христос, според Новия Завет (Матей 1:16; Лука 3:23). Не се знае много за живота му, освен че е бил „от Давидовия дом“ и е живял в град Назарет. Датата на смъртта му не е известна, въпреки че той все още е жив, когато Исус е на 12 години. Това също знаем от Светото писание, където той се споменава за последно във връзка с пътуването на семейството до Йерусалим.

 

Вероятно Йосиф е починал преди Иисус да влезе в своето служение, тъй като само Мария е присъствала на сватбения празник в Кана Галилейска и той не е описан нито там, нито при разпятието заедно с Мария (Йоан 19:25). Освен това св. Йосиф от Ариматея поисква тялото на Исус, задължение, което би паднало на св. Йосиф, ако той е бил още жив.

 

Исус Христос е описан като брат на Яков, Юст, Юда и Симон и няколко сестри (Марк 6:3; Матей 13:55). Една традиция поне през втори век, която все още е възприета от Православната църква, обяснява, че тези „братя и сестри“ са от брака на Йосиф със Саломея, която го оставя вдовец, преди да бъде сгоден за Мария и така ги прави доведени братя и доведени сестри.

 

В не малко икони на Рождество Христово, Йосиф е показан изкушен от дявола (изобразен като старец със свити криле) да прекрати годежа си и устоява на това изкушение. Бележка: На снимката към статията е показана икона на Света Богородица с Младенеца. 

 

Статутът на Йосиф на универсален покровител се дължи и на неговата непредубеденост, тъй като не е бил привързан към еврейските обичаи. В народната памет, свети Йосиф е призоваван срещу пожари, наводнения, земетресения, епидемии, глад и суша. Той властва над времето и сезоните; призоваван е срещу изкушенията на нечистотата; призоваван е като спасител на душите от чистилището; призоваван е по време на морски бури; призоваван е от моряците, заплашени от бури.

 

Иконата помага за смирение и постигане на сърдечна доброта, както и на бащи, които имат трудности в отглеждането на семейството. Празникът му е на 26 декември, или в неделята след Рождество Христово, заедно със св. цар Давид и св. Иаков брат Божий. Праведният Йосиф се почита и в Неделята на Праотците в седмицата между 11 и 17 декември. Има акатист, посветен на него.