Семейна икона

Семейната икона е една икона с изображение на светец, на Христос или Богородица, или на Евангелско събитие, което е важно за личната история на семейството. Семейна икона може да е сбор от иконите на всички светии покровители  на цялото семейство (родители, деца, родители на родители и т.н.). Те са в  центъра на семейния иконостас и често се предават от поколение на поколение.

 

Семейните икони са древна християнска традиция. Те могат да включват светите покровители както на живите, така и на мъртвите членове на семейството, защото всички са живи за Господа. Те също така често могат да съдържат изображения на Исус Христос и Богородица, Ангел-пазител и светци, които са особено почитани от семейството.

 

Иконописците ще нарисуват православна семейна икона по поръчка, за да продължат семейната традиция или да започнат нова такава, поради събитие в семейството. Например кръщене на дете с име на светец, което го е нямало досега в семейството, може да бъде повод за нарисуването на нова икона и на вписването ѝ в семейния иконостас.

 

Съвременните икони, които се рисуват за семейна икона се изографисват в изцяло живописната традиция. Така че християнските семейства могат да изберат темата на иконата според тяхната семейна история. Те могат да поръчат размер на иконата, дали да бъде на син фон, на златен фон или да бъде умишлено състарена с техниката кракле.

 

Крайната цена и времето за изписване на семейна икона също зависи от размера на иконата, сложността на композицията и украсата. Семейната икона може да бъде допълнително украсена с метален оклад или текстилен оклад, бродиран със скъпоценни камъни, мъниста и канети.

 

Относно кои икони пазят семейството, това вече е друг въпрос. Това може да се икони, които са свързани със семейната тематика. Например свети Мина е известен светец закрилник на семейството. Той може да присъства в дома чрез иконата и молитвите за здравето и благополучието на семейството да се изпращат към него.

Не са малко случаите, когато за икона закрилник на семейството се използва образът на свети Архангел Михаил. Иконата се поставя над врата в дома, или като част от семейния иконостас. Чудесна икона за семейно щастие е иконата на светото семейство с Богородица, Йосиф и Младенеца.

 

Иконописецът, който рисува семейна икона, се моли за хората, чиито небесни покровители рисува. Той моли и другите да се молят за него, за да го дарява Господ със Светия Дух и да му помага в процеса на изписване на иконата.