В момента предлагаме само рисувани и златни икони. Поръчки се изпълняват за 15 дни. Моля да ни извините!

Рождествен пост

Постът който предшества Рождество Христово е отбелязан в православния календар на датата 15 ноември. Това 40 дневен пост, който носи също така името Филипов ( защото започва веднага след деня, в който се чества паметта на свети апостол Филип. По народному, постът е известен и като Коледен пост.  Това е постът, който всеки вярващ прави, за да може в коледната нощ, иконата на Рождество, или иконата на Богородица с малкия Иисус да огрее всеки дом по един нов светъл начин.

 

Рождественият пост е въведен по-късно в православния обред именно, за да се приготви душата и тялото за символичното идване на Христос. В този смисъл, самият пост не е толкова строг колкото Великия (преди Великден), като изисква не само въздържание от рана, но и молитва, и очистване от греховете.

 

Чисто исторически, този пост има своеобразно развитие, което в сегашната си форма наподобява поста на Мойсей като дълготрайност. През тези 40 дни, първите 5 и последните 5 преди самото Рождество, постът е най-строг, като се разрешава само растителна храна подправена с олио. През останалите седмици, освен в сряда и петък, и на Никулден се позволява риба като част от менюто.

 

От гледна точка на храненето, в съвременния свят е по-лесно да се пости, защото освен сезонните храни, индустрията е осигурила най-различни продукти, които могат да са част от храната на постещия. Това дори са храни за които древните християни дори и не са подозирали, че съществуват. Затова и духовните отци още от стари времена са предупреждавали, че много по-важен и труден е душевния пост.

 

За разлика от хранителния, при който може да се наруши поради една или друга причина, то душевното будуване по време на поста, старанието да се предпазиш от грях и изкушения е трудна задача. Не и непосилна за преминаващите всяка година през изпитанието на всички постове през годината.

Като помощ в периода на поста може да бъде иконата на Богородица с младенеца. Тя ще е постоянно напомняне на постещия, за чудото, което предстои и което всяка зима православните християни честват като Рождество Христово. Църквата е строга по отношение на поста и съветва миряните, които не са способни да се справят напълно с поста, да започнат с малки усилия, без обаче да навлизат в такъв период с претенцията, че постят. Дори за постещите се препоръчва да не се говори много затова, а смирено да се приемат изпитания случващи се по време на тези 40 дни. 

Остави коментар