Разпятието в иконите на Източноправославната църква

Публикувано от vili 01.10.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

Разпъването на кръст и кръстът се появяват на икони. Най-тежкият момент на Спасителя, който завършва неговите страсти, а именно моментът в който Той е прикован на кръста започва да се появява постепенно в християнското изкуство изобщо. Първите по-скоро апокрифни образи са от 4 век от н.е.

 

Всъщност, макар и неметодично, дори неясно, ранното християнско изкуство не изобразява толкова разпятието, а по-скоро търси иконичния образ на Иисус Христос. Дори първото меко казано странно изображение, за което се предполага, че изобразява Христа е графитът Алексаменос, където човек стои от дясно на разпнато магаре. Изкуствоведите тълкуват образа не като апотеоз на събитието, но като подигравка с мъжа, който се кланя на разпънатия на кръст негов бог. Било е практика ранните християни да бъдат иронизирани от населението в Римската империя, които

 

Разпъването на кръст като наказание в Римската империя, продължава чак до началото н а 4-ти век. Едва когато Константин Велики признава християнството като равноправна религия в Империята, чак тогава се прекратяват практиките по разпъване на кръст на престъпници. Дори в тези години на 4-ти век се случва и предполагаемото откритие на „Кръста Господен”, от Елена – майката на Константин. Точното откритие е датирано през 326 г.

 

Животворният кръст – както още е наричан – носи легендарна слава със себе си. Дори сам по-себе си, той е бил смятан за чудотворен в легендите, които се разпространявали в Античния свят. Кръстът дори е бил сравнен с Дървото на живота – споменато в   Битие от Библията. Така Кръстът Господен след намирането му и след обявяването на християнството за официална религия в Римската империя се превръща в най-съществената християнска реликва, която символизира Христовата победа над смъртта.

 

Самото разпятие присъства в образите на Източноправославната иконопис. Страданието на Спасителя е смекчено в самата икона, за да се подчертае другата част от неговия смисъл, свързана с Възкресението и утвърждаването на вярата. Самият кръст присъства и като символ в множество икони, в които светии на църквата държат кръста като символ на вярност към Христовия живот и всичко, което той носи като послание. Кръстът присъства и в иконата на Светата Троица, в която Спасителят го държи в дясната си ръка именно като символа, който побеждава смъртта.

Остави коментар