Първи иконични представяния на Иисус Христос

Публикувано от vili 05.10.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

Макар ние да имаме описание на как се е случила първата икона на Иисус Христос – "Неръкотворен образ на Спасителя", то в Евангелието няма точно описание на физическото Му присъствие. Всъщност трябвало е да минат векове, за да може да се оформи както каноничния образ на Христос в православното изкуство, така и да започнат да се създават стабилни образи, чрез които Той бива разпознаван.

 

В първите няколко века след чудодейните събития случили се в Галилейската земя, започва да се оформя основополагащ образ на Спасителя, в който Той е с брада и заема иконично присъствие.  Образите на Христа, които се случват до 6 век от н.е. са свързани с противоречията и наследството на културата, в която те се зараждат. Понеже християните са били гонени в Римската империя, трябвало е да комуникират някак помежду си и да създават образи, в които да се разпознават.

 

От друга страна те следвали и даденостите от Божиите заповеди, в които се забранявало „да се правят изображения на идоли и кумири”. В тази противоречива среда, първите християни, хора от най-различен произход, които са живели в империята, започват да създават изкуство, което е потайно, плахо, неясно и все пак, даващо първите възможни образи на Спасителя.

 

Сред първите образи, които се появяват, рисувани и разпознаваеми като Христови, могат да се видят най-различни тълкувания на писанията и историите от Евангелските текстове. Има образ на Христос като „Добрият пастир” в една катакомба, която се свързва с първите папи. Там изображението е на млад мъж, без брада, който води стадо от няколко животни. Най-разпространени са образите на Христос именно в катакомбите в Рим, където той може да бъде видян и в присъствието на Петър и Павел. Интересно е изображението в сирийския град Дура, където се разпознава история от Евангелието, където Иисус лекува парализиран човек. В катакомбите в Рим е намерен визуален разказ на историята където Иисус Христос среща самаритянката край кладенеца.

 

Първите иконични образи на Спасителя с разнопосочни, няма стандарт, тъй като още няма и религиозна организация, която да определи най-точно как би изглеждал Той. В този смисъл, когато християнството бива признато за религия, а по-късно и става официална такава в империята, чак тогава започват да се създават икони, които постепенно избистрят каноничния образ на Иисус Христос в православното изкуство.

Остави коментар