Присъствието на цветовете в иконите

Публикувано от admin 06.02.2019 0 Коментари Полезно за иконите,

 

Цветовете в иконите, които озаряват по изключителен начин самите образи винаги са си на място и носят определена символика. Освен това, за изписването на една икона цветовете никога не се смесват, натурални са и като смисъл носят заряд толкова силен, колкото словото в Библията. Ето какво символизират цветовете, които искрят от православните икони.

 

 

Златен цвят – този цвят символизира божествената светлина и природата на самия Бог. Златният цвят много често е фон на който стоят образите, оцветява ореола на Христос,   Богородица или светиите.

 

 

Пурпурен цвят – водещ началото си като символика от Византийските императори, като символ на тяхната власт, постепенно се настанява в иконописта като цвят подходящ за изграждането на образа на Богородица.

 

 

Червено – един от най-често срещаните цветове в иконите. За разлика от страстните и горещи асоциации, в иконописта червеното има строго определена символика. То се асоциира като символ на Възкресение, но и като цветът на Христовата саможертва. То е също така цвят на мъченията и кръвта пролети от християнските мъченици. Ето защо в иконите техните одежди са в червено.

 

 

Синьо и тъмно синьо – много често в една икона можете да видите как си съжителстват червеното и синьото. Два цвята символи на две отделно царства, земното и небесното.  Така синьото символизира безбрежното небе, а когато е в по-тъмен нюанс то се смята за цвета на Божествената майка.

 

 

Бяло – в иконописта това е цветът на божествената светлина и може да се види като плащеница или Христова одежда, но също така присъства в иконите на праведни хора и светци, точно като символ за живота им свързан с Истината. Ангелите носят бяло, бебето Иисус също може да бъде видяно в бяло.

 

 

Зелено – също присъства иконите най-вече в дрехите на светии и деятели на църквата. Може да бъде видяно и в иконата за Благовещение, като цвят символ на естествените, живите неща. Йоан Кръстител може да бъде облечен в зелена дреха, един от пластовете в одеждата на Богородица може да е в зелено, както и на други светии.

 

 

Кафяво и черно – два цвята, чиято символика контрастира с всичко казано дотук. Кафявото е символ на преходната човешка природа, земята и прахта, но в комбинация с кралското пурпурно на Богородица, напомня за нейната земна природа.  Черното отива много по-далеч като се свързва със смъртта и злото. В някои случаи обаче черното заема своята мистична страна свързана с необозримата дълбочина на Космоса. 

 

 

Единственият цвят за когото няма място в сияния свят на иконите е сивото. Като микс от черно и бяло то се превръща в цвета на бездната и несъществуването.

Остави коментар