В момента предлагаме само рисувани и златни икони. Поръчки се изпълняват за 15 дни. Моля да ни извините!

Октомври в православната църква

Месец октомври в православната църква, както всеки друг месец от православния календар е белязан от житията на светиите. Това, което прави впечатление обаче е сякаш затишието на големите християнски празници и тихата подготовка за предстоящия Коледен пост, който ще започне през следващия месец.

 

 

Октомври започва с празника Покров Богородичен. Това е празник свързан с явяването на Богородица на 1 октомври през 910 г. над небето на Константинопол. По време на бдение в храма Влахерна, където се намирала християнска реликва, част от одеждите на светата Дева. Тя се появила в нейното обкръжение от ангели и светии, и се молела заедно с православния народ срещу арабското нашествие, което заплашвало границите на империята. Видението помогнало да бъде отблъснато сарацинското нападение. Събитието е отразено в икона, разказваща за случилото се.

 

 

Октомври може да се сметне и за един „български” православен месец. Първо защото на самия 1 октомври заедно с Покров Богородичен се чества и паметта на Йоан Кукузел, роден от българка, създател на ангелогласни църковни песнопения, които и до днес се пеят под църковните двери.

 

 

Не можем да забравим празника на безкрайно обичаната света Петка (Параскева) Епиватска Българска. На нейно име са кръстени много църкви в България, а иконата е пример за нейната благочестивост от любов към Христа. Празникът се чества на 14 октомври.

 

 

На 19 октомври църквата празнува земния ангел и небесен жител, свети Йоан Рилски, закрилник на българите. Живял като отшелник, той извършил много дела за запазването на православната вяра в еретични времена, а чудесата му по време на земния му живот и след това довеждат до канонизирането му през 10 век.

 

 

Символичен за народа ни е и празникът Димитровден на 26 октомври. Той сякаш слага окончателно края на топлите дни от годината и отбелязва навлизането в студените сезони, в които животът придобива друг ритъм. Иконата на свети Димитър също е отличен пример за висините на християнската иконопис. Най-емблематичната е тази, на която светията, възседнал червен кон е насочил копието си към гонителя на християните император Максимиан. Иконата е отзвук от смъртта на Димитър, който е убит с копие, но иконата показва всъщност как копието на вярата пробожда императора.

 

За православните християни, месец октомври е отличен месец всеки да се подготви мислено и духовно за предстоящия пост, който също ще изисква усилия на волята, за да се посрещне Рождеството.

Остави коментар