Неръкотворната икона на Христос, претворена в ръкотворна
В момента изпълняваме поръчките с 2-3 дни закъснение. Моля да ни извините за неудобството!

Неръкотворната икона на Христос, претворена в ръкотворна

Публикувано от vili 08.03.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

Историческото църковно предание разказва, че първата икона на Иисус Христос се е случила докато той е бил още жив и това под една форма е отразено в богослужението на православната църква на 3 август.

 

Преди да го разкажем, трябва знаете, че в неръкотворната икона на Христос, образът не е толкова стилизиран, колкото е на другите икони и вие със сигурност се забелязали това. Дори има легенда, че лицето на Спасителя в тази икона не е нито със затворени, нито с отворени очи, и според това колко е праведен човек в момента, в който погледне иконата, той вижда Христос с отворени или затворени очи. Красива легенда, за още по-чудна и божествена икона.

 

Що се отнася до историята й, преданието е ясно. Авгар, който бил владетел на град Едеса е получил кърпа от Христос, върху която Той е допрял лицето си. Авгар е бил човек, молещ за спасение и изцеление от проказа, като явно чул Христовите чудодейни земни дела и насочил своите емисари да се домогнат до Него. Ликът Божий, който Авгар получил и чрез който се излекувал, в последствие бил прикрепен към дъска и поставен на видно място в града. Този жест спомогнал за разпространението на Христовото име и в този край, тогава северозападна Месопотамия.

 

Днес тази икона е позната на българите и като Убрус, или Спас Неръкотворни. Иконата е наситена с много голяма вътрешна сила, с мощно излъчване и може да бъде използвана за молитва против всякакви болести. Също така, тази икона има смиряващ ефект, помага за преодоляване на много страсти, които водят до грехове. Особено силна е когато човек, който се чувства изгубен, на кръстопът, не знае накъде да поеме. Дори да не вярвате в легендата за иконата със отворени/затворени очи. Точно този образ е един от най-силно въздействащите.

Остави коментар