Неосветена икона

Неосветена икона е всяка създадена икона из под ръцете на иконописец до момента, в който тя не бъде осветена от свещеник по съответните правила на православната обредност.

 

В този смисъл, когато купувате икона, тя винаги е неосветена. След като дадена икона премине през ритуала на освещаването тя заема мястото на си на свещен предмет в храма, на отреденото за това кътче в дома или на друго място, където отново са спазени правила за отношението и поставянето на икона.

 

Въпреки това, дори да не е осветена веднага след етапа на своето създаване, иконата по начало се е свещен предмет, който е направен по всички изисквания от канона на православната църква. Тоест самият иконописец е спазвал правила при изографисването, които са нужни, за да се създаде такъв свят предмет.

 

Истинската същност на иконата обаче се разкрива след освещаването. Тоест когато тя вече е свещен предмет и е готова да служи по предназначение на вярващите християни.

 

Относно всичко, което трябва да знаете за освещаването на иконата, това си е своего рода тайнство, което е в ръцете на православните свещеници. Затова, трябва при молба за освещаване на икона да изпълните всичко, което ви се каже като заръка, за да може да си получите иконата осветена и да може тя да почне да служи като свещен предмет, пред който да се казват молитви.

 

Икони

 

Какво да правите с неосветена икона? Ако я купувате за себе си, веднага след покупката трябва да се свържете с православен свещеник и да я осветите. Ако купувате иконата за подарък. Трябва да я опаковате прилежно, но да я подарите неосветена. За освещаването трябва да се погрижи нейният собственик.