Надписване на икона

Практиката за подаряване на икони изисква етикет при самото подаряване. В този смисъл, как да надпише икона за подарък, как се подаряват икони с пожелания и послания са въпроси, които хората задават. Това е така, защото по начало иконите са свещени предмети, а подаръците често са за празници, които не са свързани със самите празнични дни.

 

Преди да навлезем в темата, която не е чак толкова голяма като обем информация, редно е да се кажат няколко думи за иконите като подарък. Желателно е когато се подарява икона, самият подарък трябва да е за празници по някакъв начин свързани с православния календар или със събития където се случва присъствието на православен свещеник.

 

Такива празници и събития са кръщенета и имени дни, повторно свето кръщение (популярна практика за вярващи християни, които съзнателно се кръщават втори път и като възрастни); при наличие на църковен брак; за Рождество Христово; на професионален празник закрилян от съответния светия. Не че не се подаряват икони и за други поводи, но е желателно да се правят за празници, които носят своята сакралност.

 

Как обаче става самото надписване на икона за подарък? Особено важно е да се разбере, че по иконата на трябва да се пише нищо. Нито на гърба ѝ, нито където и да било. След като опаковате иконата, така че да няма опасност за нарушаване на нейната неприкосновеност на свещен предмет, можете да прикачите бележка с надпис – името на получателя, повода и пожеланието.

 

Икони

 

Трябва надписът да е свързан конкретно с намерението и защо се подарява иконата. Ако се подарява за здраве, това се описва, ако се подарява за закрила на дома – записва се това. Процедира се по този начин, за да може да няма несъответствия между намерението и повода.

 

При надписването на иконата подходете със смирение и радост, че ще можете да направите такъв подарък на дадения човек, който има празник. Така посланието ще бъде искрено и ще съответства както на повода, така и на отношението към иконата, която ще бъде обект на подаръка.