Всички поръчки се изпращат за 1-3 работни дни.

Молитвено правило и молитвослов

Ако иконата е слово без думи, то молитвата е директно обръщение към Бога. Свети Йоан Златоуст е категоричен в тази посока, че християнинът трябва да се моли постоянно, защото иначе допуска голямо бедствие в себе си. В този смисъл, освен литургиите, които се основават на извечните църковни традиции и се водят строго по канона, всеки мирянин може да има свое лично молитвено правило.

 

Разбира се, за да направи такова правило, човек трябва да се позовава на каноничните принципи и ако е православен християнин да се води по това, което са дали отците на църквата от стари времена. Никой не се ражда научен да се моли, а и съвременният начин на живот сякаш оставя молитвените правила далеч от дневния ред дори на вярващите християни.

 

Един друг Йоан, наречен Дамаскин, обаче казва, че Бог зове неуморно всеки човек на тайнствена среща с Него. Когато човек придобие сетива за този зов, в него се настаняване естественото усещане да научи молитвите, с които да осъществява това общуване.

 

Най-прекият път към навлизането в материята е чрез общуване с духовник в местната енория – мястото, на което се събират вярващите от една общност. Свещеникът ще насочи вярващия към православния молитвослов и как да разполага себе си духовно, за да научи утринното и вечерното молитвено правило, както и възможността да използва други молитви през деня, или молитви при различни поводи, ситуации и нужди.

 

Показателен пример за използване на молитвата ни дава Иисус Христос. В Евангелията има свидетелства как Той се моли преди съдбовните моменти определили цялата наша вяра насетне. Чудесен е разказът за създаването на Господнята молитва. За нея се споменава в Евангелията от Матей и Лука. Забележителен е моментът описан от Лука в началото на глава 11, когато Иисус се моли на едно място, свърша молитвата си и тогава в неговите ученици се заражда желанието и те да се молят правилно, така както Учителят. Тогава Христос им казва прословутата молитва, наречена насетне Господня.

 

Отците на православната вяра през вековете са разширили молитвеното слово, така че всеки в конкретна нужда да може да отправи правилната молитва. Затова молитвословът е изпълнен с такива за хора имащи нужда от подкрепа за вярата си, за войници; има молитви на болен; молитви за хора търсещи опрощение. Списъкът не е малък и напълно отговаря на сложността на живота изпълнен с превратности.

 

Чудесен гид в света на молитвата може да бъде онлайн ресурса на Българската православна църква, но както споменахме с първоначалния съвет със свещеник. Когато постепенно в ежедневието ви навлезе личното молитвено правило, тогава виждането  ви за домашната икона, иконите в храмовете, също ще се промени в духовен план.

Остави коментар