В момента предлагаме само рисувани и златни икони. Поръчки се изпълняват за 15 дни. Моля да ни извините!

Месец ноември в православния календар

Месец ноември приковава вниманието със знакови събития, които бележат както старозаветната, така и новозаветната линия, по която се е развила православна църква. Когато погледнем в календара и православните празници през този месец, ще видим необозримата дълбочина и духовен живот, с които са изпълнени.

 

Ноември започва с отбелязването паметта на светите братя и безсребреници Козма и Дамян, които били надарени да изцеляват и да вършат чудеса по Божията воля. Те са много почитани и в България, като на името им са кръстени манастири в Пловдивско, Санданско; малки храмове и параклиси, и медицински центрове.

 

Няма как да пропуснем 8 ноември, денят отбелязващ  Архангелов ден, а съботата преди него се отбелязва и Архангелова задушница. В този смисъл, това е своеобразен малък цикъл, който е отреден за почитане на починалите хора чрез раздаване на милостиня и молитва. Самият Архангел Михаил се появява като образ както в Стария завет, така и в новия завет. Той се изографисва и върху икони, с достолепното си присъствие и характерни атрибути чрез, които се разпознава.

 

На 11 ноември, църквата отбелязва паметта на св. Мина. Един от тримата светии изобразени на кон в православната иконография. Не са едно или две селата в България, които честват със събори и празнични благодеяния паметта на Христовия воин свети Мина. Освен на кон, свети Мина се изографисва и в анфас, държащ копие и кръст, символизиращи земната и небесната битка за Христовата вяра.

 

В месецът, в който започва и самия Рождествен (Филипов) пост, има и знатни събития свързани с името на Богородица. Като самият празник Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, през 1929 г. е въведен от Светия Синод на България, като денят за честване на християнското семейство и християнската младеж. Интересно е да се отбележи, че в миналото този ден е бил неучебен и е бил отреден за причастяване на младите българчета. ‘’

 

Голяма сред жените застъпнички за Христовата вяра е света великомъченица Екатерина. Нейният празник се отбелязва на 24 ноември. Тя се изписва върху иконите като същинска царица, с корона на главата, с пищни одежди и с кръст в ръката си, свидетелство за посвещението и в правата вяра.

 

Месецът завършва с отбелязване паметта на Андрей Първозвани. Ученикът на Христа, пръв посочен от Него, да го следва и след това да проповядва новозаветното слово. Според житието му, Андрей е бил сред свидетелите на проповедите на Йоан Предтеча. Именно думите на Йоан накарали младия юдеин да последва Иисус и да прекара деня с Него. Паметни са думите на Андрей, който след срещата си с Христа отишъл при брата си Симон (Петър) и му рекъл:: "Намерихме Месия"!

Остави коментар