Малко повече за именните дни

Публикувано от admin 05.03.2019 0 Коментари Полезно за иконите,

Може би сте се чудели някога, защо някои хора имат повече от един ден в годината. За да се даде точен отговор на това, ще трябва да се напише цял научен труд. В него ще бъдат включени толкова много неща: историята на християнската църква, историческото развитие на народите на Балканите, народопсихологията и какво ли още не.

 

 

Това че Пламен и Огнян, Мария, Зоя, могат да почерпят няколко пъти през година, или пък хората с имена на цветя, които не са споменати в библейските сказания, също имат свой имен ден, не е някаква прищевка на църквата. Това е начин да се приобщят към православната вяра всички хора, които са кръстени в името на Христа.

 

 

Всеки от големите християнски празници е свързан с някакъв имен ден, което е и начин, освен самото църковно събитие да бъде отпразнувано, да се събере и семейството заедно. Така че иконата на даден голям светец, например на св. Георги, на св. Димитър, на св. Петка е начин да се чества както самият светец, така и да се почете човекът в дома, който носи това име.

 

 

В България, именните дни са толкова важни, че дори когато се роди дете на светъл християнски празник, то тогава е почти „задължително” детето да се кръсти на светията покровител. Дори има казване „дойде си с  името”. Разбира се тук се среща и друг парадокс – родовата памет. Детето следва да бъде наречено на името на неговия дядо или баба, и това понякога не съответства на празника, в който детето се е родило. Когато обаче се погледне назад в историческа перспектива, ще се разбере, че нито едно име на нашите прабаби и дядовци не е случайно, а е било винаги свързано с развитието на християнската и народната култура в тяхната заедност. 

 

 

Сигурно и друг феномен ви е правил впечатление. Как празникът на даден светия маркира сезонно събитие: например идването на зимата, оттеглянето на зимата, брането на билките, и т.н. Това е свързано с народния календар на местното население, което е живяло по тези земи още преди Християнството. Така Църквата по-лесно се е нагодила към езическите вярвания и на мястото на езическите идоли, са били поставени християнски светци, деятели, мъченици, та дори и самите Христос и Богородица.

 

 

В заключение на всичко това, може да се каже, че икона подарък за имен ден, е начин да се почете както светията на първо място, така и човекът, който носи неговото име. Така се продължава и църковното дело, и се затвърждават семейните връзки и родовите отношения.

Остави коментар