Луксозни икони онлайн

Има ли луксозни икони, много скъпи икони? Могат ли да се купят луксозни икони онлайн?  Първият въпрос е много сложен и спорен, защото думата лукс е противоречива и за вярващите християни много трудно една икона може да бъде наречена луксозна. Иконата има своето литургично предназначение и извън църквата, тя е просто сакрален предмет, който очаква да заеме мястото си.

 

В началото развитието на онлайн бизнеса, масовото производство на православните икони стана много популярно, цените скочиха. Това се дължи на редица причини, една от които, сакралното значение на иконата в православното християнство. Високите продажни цени са по-скоро свързани с рядкостта на иконата. Това обаче не я прави луксозна, а просто скъпа заради своята рядкост. Друг е въпросът как тя е попаднала за продажба на даден аукцион или качена за продажба онлайн.

 

Да имаш много скъпа икона означава да имаш икона с важна история. Когато икона се произвежда в манастир, това обикновено е реликва. В днешно време най-често срещаният начин за създаване на истинска автентична икона е от иконописци, които владеят занаята и които, за да създават тази автентичност, следват Канона. В него са посочени материалите за създаване на иконографското изображение, последователността на изографисване, дори поведението на зографа. Неведоми са пътищата обаче, от които Иконата ще стане чудотворна.

 

Стойността на иконата е скрита, тя има духовно измерение. Няма формули за изчисляване на точната цена на икона. Клиентът е най-добрият съдия по този въпрос. Един зограф може да сметне колко му струват материалите за създаването на дадена икона и в този смисъл, тя има пазарна цена и се продава на такава. Въпросът за луксозния статус обаче отива отвъд тази цена.

 

Икони

 

За да определим истинското значение на думата лукс, може да се наложи да влезем във философски разговор. Не е толкова необходимо обаче, защото е достатъчно да се върнем към истинското предназначение на православната икона. Това не е рисунка или картина. Това, което виждате изобразено не е само образ, но Божия ред в света. Иконата за православния християнин не е нито скъпа, нито луксозна, тя е свещена и има живее собствен живот. В този смисъл иконата е безценна.