Коя икона за какво помага

Една икона не помага току така просто с присъствието в църквата или в домашния иконостас. Към нея трябва да се пристъпи със смирение и кротост, и човек да се помоли пред нея с чиста молитва. Това е най-общо казано ако човек търси да намери утеха, упование или помощ за свой проблем пред икона.

 

За да знаете коя икона за какво помага, трябва да имате познание за християнската религия и конкретно за иконописта в православната църква. Тя е уникална и се подчинява на канон създаден преди много векове. Трябва да познавате житията на различните светии, с какво е бил свързан техния земен живот, на какви хора са помогнали приживе. Темата става още по-интересна, когато научите за чудотворните проявления на самите икони, които сякаш са живи същества.

 

Най-лесният начин да разбере коя икона за какво помага е да посетите най-близката църква и да разговаряте със свещеника. Това няма да е разговор като в магазин сякаш искате да купите нещо, това ще е разговор за вяра и дори изповед, за да се разбере от какво имате нужда и са какво самия свещеник може да ви помогне.

 

Историята на иконите, които помагат е историята на светците, които са помагали приживе. Например Николай Чудотворец е един от тези светци, които са легендарни с извършените от тях чудеса. Той се смята за покровител на рибарите, търговците, моряците и иконата му помага на всички християни; помага обаче и на затворници, които са в затруднение заради тежката си съдба.

 

Много икони на Богородица с Младенеца се смята, че помагат на бездетни двойни, или пък иконите на света Анна също е свързана с тази тема. Също така иконите с Пресветата Мария помагат за създаване на семейство, за встъпване в брак. Когато обаче се заинтригувате от темата ще видите, че има много чудотворни икони на Богородица пръснати по християнския свят и всяка от тях помага за нещо специфично. Има такива, които помагат за очни заболявания ( Казанска Богородица); има такава за очни заболявания (Владимирска); Седмострелна Богородица помага за утешение, за успокоение, и решаване на спорове и кавги; Неупиваема чаша е за освобождаване от тежки зависимости от алкохол.

 

Иконите на Иисус Христос също имат много силна, поразителна намеса върху сетивата. Молитвата пред тях е определена за всеки, който има нужда от Христовата подкрепа в тежки моменти. Дори можем да се позовем на легендата за Неръкотворната икона на Христос, която основателно се приема за първата икона. Образът запечатал се върху кърпа, с която Иисус се  избърсал по време на проповед след това помогнала за излекуването на болен от проказа. 

 

Икони

 

Разказите за иконите, които помагат може да са многобройни , но общото между тях е вярата и искрената молитва, която някои някъде е изрекъл, за да е случи чудото за всеки потърсил помощ по този начин.