Свети Кирил и Методий – равноапостоли

Публикувано от admin 10.05.2019 0 Коментари

Месец май е благодатен на християнски и държавни празници, които отбелязват делото на изключителни личности живели в миналото.  Когато в България се споменат имената на Кирил и Методи, инстинктивно те се свързват със славянската писменост, азбуката и много други натрупани клишета.

 

Малко хора знаят обаче, че Кирил и Методий са канонизирани като светци в православната църква и са обявени за равноапостоли. Това е духовен сан, който се дава на хора прославили Христовата вяра в земи където тя е била гонена или непозната, или нейните последователи са били в трудност да разбират евангелското слово на своя език. Имено чрез мисията си Кирил и Методи те правят възможно разпространението на Христовия завет, на езика на народи от източна и централна Европа. 

 

В този смисъл, през месец май, църквата отбелязва две дати, носещи свой собствен смисъл, но свързани с Кирил и Методий. На 11 май се отбелязва църковният празник, а на 24 май  е официалният празник, посветен на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, създатели на славянската писменост. Това показва как църковните, държавните и общочовешките дела се пресичат и често създават парадокси, които неминуемо се отразяват в календара.

 

Редно е да се отбележи, че Кирил и Методий, не са светци в смисъла на това, че са правели чудеса и знамения. Тяхното „чудо” се намира в делото им да направят достъпно словото на Христа. Защото такава е и повелята на Христос към своите ученици, първите апостоли, да разпространяват Божието слово. Ето затова делото не Кирил и Методий е като продължение на делата на първите апостоли съвременници на Христа. С тази разлика, че първите 12, а и следващите 70, както е отбелязано в евангелието на Лука, са избрани лично от Спасителя.

 

Светите братя били съвременници и на жестоките времена на иконоборството. Макар че те живели в заключителната му фаза като явление, то вече било оставило жестоки рани в душите на християните. Така Кирил и Методий като застъпници на тезата, че почитанието към иконата не е идолопоклонничество, направили всичко възможно да подчертаят силата на иконите и почитанието към първообраза.

 

В православната иконография и специално в тази на територията на България, иконите на братята са сравнително късни като изображения. Най-разпространени са техните икони, които ги изобразяват заедно, с кръст, с книга или пергамент с българската книжнина в ръцете им, и с характерните за иконографията жестове. Иначе в църквата в Сан Клемент в Рим, има фреска, която ги изобразява при тяхното пристигане на посещението при Папа Адриан II.  Изображение което показва епохалното дело на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Остави коментар