Как да определите място за икона в къщи

Публикувано от vili 19.11.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

В православната християнска религия има строго определен ред за поставянето на иконите в иконостаса във всеки един храм. В този смисъл, когато сте в черквата, вие следвате канона и се запознавате с пространствената йерархия на обрaзите. Какво обаче се случва когато пожелаете да поставитеикони във вашия дом?

 

Първо, поучете се от реда в храма. Там няма хаотично разпределено количество от икони, а образи, които са свързани с най-важните образи в християнството, и икони с образи и истории в близост до същите тези първостепенни образи. В този смисъл, не е добре да разхвърляте икони по стените в цялата къща, защото това ще има обратен ефект върху духовното положение, което бихте искали да създадете в дома си, за вас и за всеки ваш гост.
 

Най-доброто нещо, което можете да направите е да отделите място за вашия малък иконостас в дома си. Дори да е за малко кандило с образ на Богородица или само една малка икона с лика на Спасителя, то трябва да се разпознава, че това място е отделено да бъде сакрално във вашия дом.

 

Ето някои от правилните стъпки. Мястото трябва да е достъпно за всеки в къщата. По-възможност мястото да гледа на изток. Тоест вижте свободното пространство по стените в дома ви, които гледат на изток. При положение, че намерите точното място, поразчистете около него. Премахнете всички така наречени идоли, статуетки и образи от ежедневието. Дори книгите не са за предпочитане да са в близост до иконата, освен ако не са свързани с християнска тематика.

 

Друг фактор, който не е свързан със забрана е декорацията на мястото. Иконата трябва да е малко над нивото на очите ви, за да може да стои по-високо от вас, когато сте пред нея. Под иконата обаче можете да поставите рафт, който да бъде украсяван винаги с ваза с живи цветя. 
 

Друг предмет в близост до иконата особено до по-голяма икона е поставянето на чиста кърпа. Това е свързано с историята, в която образа на Христос първо е бил запечатан върху кърпа. Кърпата не се закача да виси до иконата, а се увива около рамката, или се закача за един от ъглите на иконата. Когато имате осветена вода от черквата след литургия, може да напръскатеиконата с нея и след това да подсушите капките светена вода с кърпата, която ще поставите редом с иконата. 

Остави коментар