Къде се поставят иконите в дома

В близкото, а и по-далечно минало в домовете винаги е имало по-малки или по-големи икони, макар православните християни да са знаели, че истинското място за иконите е в храма. Това обаче не пречи на хората да изберат икона за дома си и да направят едно сакрално кътче на подходящото място.

 

Преди да започнем с важните неща по темата къде се слагат иконите вкъщи, е важно да започнем с една забележка, която много духовници уместно правят. Притежанието на много икони и нареждането им произволно в жилището, може да има обратен, негативен ефект върху духовния живот в дома.

 

Безразборно събрана колекция от икони може да се превърне в нещо безсмислено;  така молитвената цел може да бъде изгубена. Затова е от съществено значение иконите в дома дори да се повече в дома, да са в разумни граници и да са свързани с духовното разположение на цялото семейство.

 

В православния дом, мястото с иконата, този сакрален кът има различни имена: красивият ъгъл, свещеният ъгъл, предният ъгъл. Това е било мястото където е имало рафт с икони, малък иконостас, кандило с малка икона. За нашите прабаби и прадядовци и поколения назад, знанието е било достъпно и те много добре са знаели къде се поставят иконите в дома. Днес знанието в тази му предаване по наследство форма и загубено, и затова трябва да се възстановява, бавно и малко по-малко за всяко християнско семейство, което иска да се върне към духовните устои.

 

Иконите в дома, иконостас, кандило, рафт с икони, по начало те се поставят на стена сочеща на Изток. Това разположение си има своите корени от още в Стария завет.  И Господ Бог насади градината на изток, в Едем, и постави там човека, когото беше създал (Битие 2:8). Ако на удобна източна стена в дома има прозорци, тогава можете да използвате друга свободна стена, с уговорката, че е достъпна и няма визуални препятствия, които да отвличат внимание от мястото отредено за иконата.

 

Първата стъпка от създаването на това свещено кътче е, да почистите добре мястото. Да се погрижите така за него, че да си личи, колко специално и различно ще бъде то в дома ви.

 

По никакъв начин, иконата не трябва да е в близост до декоративни обекти, статуетки, постери, книги отдалечение от православната тематика и т.н. На въпроса „може ли да има снимка до икона?” , отговорът е категорично Не. Всяко такова поставяне на  несвещен предмет до икона я снижава да немислимо ниско ниво и я приравнява с предмети от съвременния свят.

 

Относно въпросите за икона срещу огледало, достатъчно е да влезете в Православен храм и да видите, че там няма огледала. Иконата сама по себе си е свещен предмет, и ако тя е осветена по църковните правила, молитвата към нея би трябвало да ви избави от суеверни и суетни намерения, които само отдалечават душата от общението с Бога.

Все пак ако желаете да украсите свещения ъгъл, то можете да го декорирате с живи цветя. Традиционно по-големите икони често са обвити с кърпи. Традиция идваща от древността свързана с преданието за чудотворната поява на Христовия лик върху кърпа по време на земния Му живот, отново за да помогне на страдащ човек.

 

Подредбата на иконите вкъщи може да бъде взета от каноничния ред, който съществува в Православните храмове. Първото правило е да има някакъв ред, защото небрежно оставените икони предразполагат за постоянно разместване и неудовлетворение; нещо което отклонява от молитвата.

 

Йерархичният ред е следният: по-малките светци от местно значение не се поставят над иконата със Спасителя, Богородица или Троицата, както и над Апостолите. Ако имате две икони: на Христос Вседържител и Богородица, разположете Спасителя отдясно, а Пресветата Дева отляво. 

 

Относно коя икона се слага над вратата, там също има някои препоръки. Трябва да знаете, че препоръката е едно, но разговор със свещеник от енорията е чудесен начин да научите повече за тези въпроси. Иначе се смята, че иконата над вратата има пазителски функции над дома. Много често там се избира икона на Богородица, която с образа си внася благодат в дома. Не рядко там се поставя икона на Ангел Пазител или на Архангел Михаил, който се смята за защитник на дома от зли духове.

 

Икони

 

Освен поставянето и доброто подреждане на иконите, има още нещо важно. Отношението към иконите. Въпреки че са в дома ви, това са свещени предмети. Ако те се захабят, или се повредят физически, те не трябва да се хвърлят като вещи. Има си начини те да бъдат свалени, занесени в храма и така както са осветени, да бъдат физически унищожени според църковните правила.

 

Дори след целия този процес, вие трябва да се помолите за иконата, защото тя ви е служила дълго време в дома ви и е подхранвала духовния живот в семейството по неведом начин.