В момента предлагаме само рисувани и златни икони. Поръчки се изпълняват за 15 дни. Моля да ни извините!

Йоан Кукузел – светия и музикант

Месец октомври в православния календар започва с два изключителни празника, единият чества явяването на Богородица над Цариград, а другият почита личността на свети Йоан Кукузел – ангелогласната лира на православната църква.

 

Може би не знаете, но международният ден на музиката се чества на 1-ви октомври, денят в който православната църква почита Йоан Кукузел. Този ден е обявен за такъв по инициатива на Йехуди Менухин, един от най-великите цигулари. Може бе е просто съвпадение това, че Ангелогласни също се почита в този ден.

 

Житието на Йоан Кукузел ни разказва за това, че като човек, той е бил същински извор за музика. Разбира се едно е талант, друго е развитието на този таланта. Като надарен свише Йоан развил своите музикантски дела в Цариград под опеката на императора. Той създал нотно писмо, което улеснило неговите съвременници в изпълнението на църковните песнопения. 

 

Самият Йоан е роден от българка в края на 13 век, в град Дурацо намиращ се днес на албанска територия. От житието му могат да се научат земните дела на светията. Като забележителен е факта, как по време на монашеската си служба, шест дни той живеел в уединение, а на седмия отивал при братята си монаси и пеел песни за прослава на Бога по време на неделните литургии.

 

В иконописта Йоан Кукузел се изобразява като смирен служител на Бога, който държи в ръцете си свитък със старо нотно писмо. Там някъде, някога, с тези ноти е написан и „Полиелей на българката”. Композиция която спомня родината на светията и любовта към майка му, останала рано вдовица и изпратила сина си в странство за велики църковни дела. За хората, които проявяват любопитство как звучи това ангелско произведение, могат да го чуят в изпълнение на също толкова даровити съвременни църковни музиканти.

 

Иконата на свети Йоан Кукузел може да бъде вдъхновение на всеки съвременен млад музикант. Дори да става въпрос, че той е музикант, който е писал църковна музика, все пак тя може да послужи като образец за създаване на качествено и дълбоко музикално творчество.

Остави коментар