Иконите на 12-те Велики християнски празници

Църковната нова година или началото на индикта започва на първи септември. В целия този цикъл, дванадесет дни са специални за християните от Източноправославната църква и се наричат 12-те Велики християнски празници. Всеки от тях е съпроводен от икона, която разказва за самото събитие. Ето и кратка информация за самите икони.

 

Рождество на Дева Мария – иконата е много тържествена, малката Мария е повита в малкото легло, а на иконата са изобразени майка й Анна и баща ѝ Йоаким. На иконата е изобразена и богата трапеза. Като композиция иконата напомня на тази свързана с Рождество

 

Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен (Кръстовден) – голям празник за християните по света, който заслужава своя иконография. Иконата разказва фигуративно издигането на намерения отново кръст, на който е бил разпнат Христос. В тържествената атмосфера. Събитието е съпроводено с много чудеса.

 

Вход на Дева Мария в храматретият Велик празник е свързан с въведението на Мария в храма. Иконата изобразява отново едно тържествено събитие, където Анна и Йоаким освещават пътя на бъдещата Майка Христова към храма.

 

Рождество на нашия Господ една от най-тържествените и благоговейни икони в християнската иконопис е тази свързана с рождението на Спасителя. Иконата има много трактовки през вековете, но основните символи винаги присъстват. Повитият младенец, Девата след раждането, пещерата в скалата, ангелите, полските животни; възможно е според трактовката да присъстват и овчарите, които са били първи свидетели на Рождеството.

 

Богоявление на нашия Господ върху иконата е изографисано чудото на Христовото кръщение в река Йордан. Христос е в центъра на иконата, вдясно от Него на брега е св. Йоан Кръстител, с вдигната ръка, облечен с овчи кожи. Над главата на Спасителя се спуска Светият Дух под формата на гълъб, а на другия бряг ангели прославят появяването на Светата Троица, така както е описано в Евангелието.

 

Сретение Господне тази икона връща познатото тържествено послание от иконите с Дева Мария. Христос, както повелява традицията, е доведен в Йерусалим и в храма се изпълва знамение свързано с праведника Симеон, на който е било казано от Светия Дух, че не ще види смърт, докато не види Спасителя. 

 

Благовещение на Дева Марияиконата на Благовещение е сред най-разпознаваемите християнски икони. На нея са изобразени главните действащи лица: архангел Гавраил, който се явява на Мария, за да ѝ съобщи благата вест, че тя ще стане майка на Спасителя.

 

Влизането на нашия Господ в Йерусалимиконата изобразява влизането на Христос в Йерусалим и посрещнат с радостните викове „Осана”. Христос е изобразен върху осле, и е заобиколен от празнуващото множество.

 

Възнесение Христово40 дни след Възкресение, идва времето Христос да се възнесе на небето. Христос е високо в небето в слава и обграден от ангели, но сякаш е на втори план, а в центъра на иконата са светиите и дева Мария, които сякаш предават посланието на Христа докато е бил сред тях. В иконата присъства символично Елеонската планина, там където според Евангелието е станало самото събитие.

 

Петдесетница иконата изобразява чудото на слизането на Светия Дух под формата на огнен език. Това се смята денят, който слага началото на Христовата църква на земята – не по човешко желание, но по волята Божия.

 

Преображение на нашия Господедна истински драматична икона, която бележи миг от Евангелския разказ за живота на Христос. Той е изобразен в светлина и от едната му страна е застанал Мойсей, а от другата Илия. В долната част на изображение, някои от апостолите лежат в смаяност и в невежество за това, което се случва над тях. 

 

Успение Богородичнотова събитие не е описано в Евангелията, затова Църквата е извела този ден на базата на Преданията от светите хора живели по времето на Христос и Богородица. Иконата е тържествена като послание, защото показва прославата, която заслужава Божията Майка в края на земния си път.

Остави коментар