Икони със светци, носещи послание за здраве

Публикувано от vili 09.11.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

Всички ние в България си честитим по повод и без повод живот и здраве. „Здраве да е”казваме, пожелаваме винаги здраве преди щастието, защото знаем, че второто  е следствие. В този смисъл, в православната вяра  има светци, които са покровители на здравето и като такива те се изобразяват в иконостасите на  най-различни черкви.

 

Много често има параклиси кръстени на тези светци, в които хората отиват конкретно за здраве и там за разлика от големите православни храмове първото, което виждат е иконата на конкретния светец. Ето и светиите, които се изобразяват върху икони и които са свързани със здравето.

 

В християнския свят, макар да има йерархия в представянето на образите, не е редно да се степенуват по важност иконите, защото всяка една е частица от образа на Божието слово и същност. По известност обаче, свети Йоан Кръстител е първия, който може да се спомене като покровител на здравето. Не случайно в народната култура 25 юни (Еньовден) се свързва със събирането на билки, които лекуват хората от болести през цялата година.

 

Друг голям светец на православната църква, който се свързва със здравето е св. Антон. Неговият образ се смята за изключително целителен срещу психични заболявания, затова в България са останали и няколко по-малки черкви, в които има негова икона, и дори са наименувани на него. В една от черквите дори са останали следи от веригите, за които се завързвали хората с по-тежки ментални проблеми, докато не получат изцеление.

 

Свети Козма и Дамян, познати като безсребреници също са сред покровителите на здравето. В житието им има множество истории как по чудодеен начин са лекували хора приживе и как мистериозно се появявали и са лекували хора дори в съня им.

 

При положение, че търсите икони, които да носят послание за здраве, можете да изберете една от тези със споменатите светци, но със знанието, че посланието е скрито и то е свързано директно с вярата на всеки, който би искал да има такава икона в дома си.

Остави коментар