Икони на светии

Публикувано от vili 20.07.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

България е страна, в която иконите са на почит и освен тези с образите на Христа и на Дева Мария, много хора избират да внесат в дома си икона на светии на Християнската вяра. Сред най-известните от тях са: иконата  „Свети Георги Победоносец”; иконата с образа на свети Димитър; икона със Свети Николай Чудотворец, свети Мина, свети Иван Рилски, свети Стилян, светите братя Кирил и Методий, и други.

 

За да изпълнят предназначението си, когато избирате за вкъщи, а именно да носят здраве, мъдрост и просветление, иконите следва да бъдат изографисани според канона и да бъдат осветени в храм според нарежданията на свещеника към когото сте се обърнали.

 

Икона на Свети Иван Рилски

 

Нека започнем с един чисто български светия – Иван Рилски. Наричан Чудотворец още когато бил жив сред българския народ и макар да водел аскетичен живот по долината на река Струма, той извършил безброй чудеса за хората, които имали нужда. Не случайно той е наричан още „небесен жител” и „земен ангел”. В иконографията светецът се изобразява като мъдър и достолепен старец, белокос и белобрад, с остро лице, с поразяващо проницателен поглед. В дясната ръка държи кръст, символ на Христовото разпятие, а в лявата му ръка има свитък със Словото Божие.

 

Иконите: „Свети Георги Победоносец” и „Свети Димитър”

   

Не случайно поставяме заедно иконите на свети Георги и свети Димитър. В миналото народът ни е маркирал започването на лятото с празника на първия и е отбелязвал започването на студеното зимно време с празника на втория. Не случайно на двата празника има толкова емоционални празници съпроводени с доста шумни събития. Иконите обаче придават друго измерение на героите в тях – религиозно.

 

Свети Георги се изписва в иконите като млад мъж, който яхнал бял кон, убива змея! Георги е същинското олицетворение на силата, смелостта и безстрашието като ценности присъщи на човека. Не случайно той е наричан Победоносец, Змееборец и не случайно празникът на българската армия е на 6 май, денят на свети Георги. Освен покровител на воините, Георги владее водите и защитава човека от природните стихии и бедствия, затова миряните се молят нему и за своята реколта. Иконата на Свети Георги символизира победата на доброто над злото и затова той е защитник на по-слабите и онеправданите, които също могат да отправят молитвите си към него.

 

Свети Димитър също е изографисан като красив и смел млад мъж, който е обяздил червен кон. В изображението също се вижда убийството на змиевидно същество, някакъв враг в човешка форма или скорпион – изобщо вариациите в тази икона са повече. Димитър покровителства занаятчиите, строителите и хората с неуморни работещи ръце.

 

Други православни икони почитани в България

 

Свети Мина може да бъде срещнат в два типа икони. Едната е със светеца фронтално срещу нас, държащ кръст и някакъв вид оръжие, копие или меч. Понеже бил войник, оръжият символизират неговата борбеност за християнската вяра. Другият вид икона с образа на свети Мина, почитана в България, е тази със светеца върху бял кон, отново с оръжие в ръка. Неговото покровителство обхваща много голям кръг от хора: пътници тръгнали надалече, сираци и бездомни, знахари и народни лечители. Пред иконата на свети Мина, могат да се помолят жени за здравето на децата си и за любов и разбирателство в семейството.

 

Иконата „Свети Стилян Детелечител” също изобразява светец пазител на децата и по-специално на новородените. Молитвите към него помагат за лекуването и здравето на малките бебета, които току що са дошли на този свят. Макар по-малко известна, иконата показва достолепен старец с дълга бяла брада. Светията най-често държи дете в едната си ръка, свитък с евангелското Слово, кръст, или бастунче на което се подпира.

Остави коментар