Икони без централен образ

Публикувано от vili 14.11.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

Когато се изправяме пред божественото послание на една икона най-често пред нас е ликът на Христос, на Богородица или на друг голям светия на православната църква. Иконите с лик обаче не са единствените, които носят послание. Има и такива, които разказват конкретни истории свързани с живота на Иисус или такива, които разказват случили се събития дали началото на възхода на християнската религия. Една такава история разказана в икона е Слизането на Св. Дух на Петдесетница.

 

Интересното за тази икона е, че в нея няма централен лик, няма образ пред, който да се помолиш или да се поклониш. В този смисъл, на иконата са изобразени дванадесетте Апостоли на фона на сграда в момента, в който получават обещаното им от Спасителя божествено познание. От този  момент нататък Апостолите тръгват по света да проповядват Христовото учение на разбираеми езици за народите, които самите галилейци не владеели. Именно в това се изразява чудото на докоснатите от Светия Дух.

 

Иконата няма централен образ, защото в центъра е духовното послание, то е което трябва да вдъхнови вярващия. Той може да се постави като събеседник на Апостолите, които в този момент са на най-важното събрание, това, което ще определи пътя им на избрани оттук насетне.

 

Затова може да се каже, че иконата има вдъхновяващ и просветителски характер. Тя може да подкрепи духа на група от хора, които тръгват заедно на общо начинание с богоугодна цел. Според историците на изкуството, иконата има вариант, в който на нея са изобразени само 12-те Апостоли, но и по-късно в иконата се появява и образа на Богородица, защото тя също е била част от молитвеното общение преди слизането на Светия Дух. 

  

Иконата е многопластова точно каквато е историята изобразена върху нея. Нейният цялостен образ съдържа земния пейзаж, човешкото присъствие, божественото измерение и Светия Дух.  

         

Остави коментар