Иконата „Спорителница Хлебов“ - значение

Публикувано от admin 11.04.2019 0 Коментари

Малко са иконите в православния иконостас, които да показват пряко отношение към природата. В смисъла на това, че в изображенията природните пейзажи и образувания са подчинение на евангелския разказ и те нямат никакво естетическо значение. Когато погледнем в иконата Спорителница Хлебов обаче, виждаме житни класове докъдето ни стигат очите и благославящата фигура на Богородица над тях.

 

Какво може да се крие зад такъв нетрадиционен образ? Разбира се история и то на тема жизненоважна за живота на хората, тяхната храна, насъщният хляб. Създаването на иконата се свързва с името на йеромонах Авмросий Оптински, който по-късно е провъзгласен за преподобен от Руската православна църква. Авмросий живял като истински християнин, постоянно приемал хора от всички краища на необятната си страна, помагал с каквото може и с каквото му било позволено свише.

 

Идеята за иконата се родила като знак за благодарност и молитва за покровителство от Богородица към необятната шир, житницата, която давала хляб на безброй хора. В късните си години, когато вече бил немощен, Амвросий дал благословията си на игумена на Белевския манастир да създаде икона, която отразява идеята, че Божията любов се спуска над хората не само като душевна благодат, но и като помощ за чисто материални неща. Израз на тази любов, бил покровителствения жест на Светата Богородица.

 

Така самата икона намира път и сред всички православни народи, като служи за отправяне на молитва против суша, като икона пред която да се помолим за плодотворна година, за успех в полската работа. Освен като Спорителница Хлебов, иконата е позната и като Умножителка на хлябове. Самото име може да се свърже с едно от чудесата, които Христос е извършил, като нахранил множеството хора, с 5 хляба и 2 риби.

 

Все пак, макар иконата да възвестява Божията помощ при трудната и несгодна полска работа, не бива да се забравя една от основните Христови повели, оставена като свидетелство в Евангелието от Матей 4:4: Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божията уста.“

 

Остави коментар