В момента предлагаме само рисувани и златни икони. Поръчки се изпълняват за 15 дни. Моля да ни извините!

Иконата на Успение Богородично

Всяка година на 15 август, православните християни празнуват събитието наречено Успение на Пресвета Богородица. В този текст обаче няма да влизаме в теологическата история на самия празник, защото тя е много дълга и изпълнена с много спорове от страна на църковните люде. На фокус ще бъде иконата, която изобразява края на земния път на Божията Майка.

 

Първо трябва да се каже, че въпреки липсата на текст за края на живота на Дева Мария, иконописният канон регламентира, че събитието се изобразява като част от Светото Писание и се базира на предания достигнали чрез откровение на Светия Дух.

 

За да се разберете изображението на тази икона, трябва да се разбере и смисъла на самото успение. Думата се използва в смисъла на това, че Богородица не е починала като обикновен човек, но смъртта й е била лека, сякаш тя е потънала в блажен сън.

 

Въпреки че това е един от най-старите християнски празници като цяло, поне според съвременните изследователи на църквата, иконата не е толкова известна и предпочитана за поставяне в дома. Все пак по лицата на апостолите в иконата се чете скръб, а като цяло съдържанието, самият разказ навява на преклонение и почит, а не към възможност за личен контакт.

 

В иконографския образ виждаме, Богородица в средата на композицията. Положена в легло, в която сякаш спи, с кръстени ръце на пояса. Заобиколена е от апостоли, а като на преден план се виждат Петър и Павел. На златния фон са изобразени две сгради. Христос седи над майка си, като в ръцете си държи пеленаче. То е символ на душата на Богородица, която се ражда за нов живот след смъртта си, лишена от страданията на земните дела.

 

Образът на Успение се поставя като стенопис в много храмове, така че когато вярващите напускат светата обител да видят Богородица в нейния вечен сън. Едновременно символ на преходността на човешкия живот, но и на вечния живот, който чака праведните.

Остави коментар