Икона в миниатюра

Публикувано от vili 07.10.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

Свещеното е безценно, дори когато купуваме икона с пари, то нейното послание остава безценно и вечно. Трудът на майсторите обаче е ценен и затова те заслужават възнаграждение за знанията и уменията си. В този смисъл има и миниатюрни икони, които също са натоварени с посланието на Православната вяра и носят в себе си майсторството на съвременните зографи.

 

Миниатюрата е древно изкуство. Археолозите откриват малки скулптури още от праисторически времена, като това са най-вече фигурки в странни образи и често деформирани форми. Християнската миниатюра обаче е нещо различни. Повече от хилядолетие този вид изобразяване на свети образи в умален мащаб върви заедно с иконите и другите големи образци на християнското изкуство.

 

За да бъде една творба наречена миниатюра тя трябва да отговаря на някакъв стандарт. Най-често малка икона или фигура не надхвърля 100 см². Тя се захваща лесно с дланта на ръката. Тъй като обикновено миниатюрните икони са копия на по-големи такива, размерът на малките образци е в съотношение 1 към 6 спрямо оригиналните икони.

 

Една от най-ценните характеристики на малките икони е, че много често те обединяват няколко техники на изработка. Това ги прави изкусни произведения, които съчетават живопис, релеф, гравюра, посребряване или позлатяване. Именно в този аспект, някои миниатюрни икони могат да бъдат по-скъпи от други.

 

Образите в тези миниатюрни икони най-често са на Христос като Вседържател и на Богородица от типа Одигитрия или Елеуса. Много популярни сред образите в миниатюрите са тези на светиците с конете: Георги, Димитър и Мина. В България няма как да не са популярни образите на св. Йоан Рилски, на светите братя Кирил и Методи, а има и миниатюрни икони и на чудотворци и по-малко известни образи, но такива, които са с конкретна насоченост като послание.

 

Днес миниатюрни икони се използват най-често в дома, в композиция с кандило или просто окачени на стената в дома (разбира се според правилата на православната църква). Някои хора ки поставят в колите си, защото има и пригодени размери, точно за тях. Много хора ги поставят на работното си място, за да им дават сила, вдъхновение и вяра пред предизвикателствата на живота.

Остави коментар