Текущите поръчки се изпълняват с 10 дни закъснение. Моля да ни извините!

Икона на Свети Илия

Историите на много мъже и жени, които са част от християнската религия разказват най-често за чудодейни изцерения в името на Христа. Докато историята на свети пророк Илия е по-различна, изключителна, белязана от безкрайни чудеса. Той е почитан днес не само от християните, но и от мюсюлманите, от юдеите, от много деноминации на християнската религия, а българските народни вярвания също го превръщат в един от своите герои.

Илия е пророк, който е живял в 9 в. преди Хр., в древните Израелски земи. Той е проповядвал вярата в Яхве по времето на цар Ахав – един от най-жестоките езичници, възстановил култа към демоничното божество Ваал.

 

Животоописанието на пророка, описва как чрез своята молитва, Илия заключил небето за три години и половина, така че да не пада дъжд. Именно така той влязъл в спор с Ахав за вярата в истинския Бог. И двамата трябвало да принесат жертва при планината Кармил, с намерението, че която жертва биде поразена от небесен огън, тя щяла да се счита, че е получила божието благоволение. Върху жертвата принесена от Илия паднал въпросният огнен знак, и веднага заваляло дъжд, който напоил земята. С това се сложило край на езическото преклонение пред Ваал.

 

Едва ли ще можем в един текст да опишем чудесата случили се в живота на свети Илия. Затова ще се насочим към неговите образи, които се появяват в иконите. Редно е обаче първо да кажем, че няма друг старозаветен пророк, на който да има кръстени Православни църковни храмове. Няма храмове кръстени на Мойсей, няма на цар Давид или Соломон, но има такива на Илия и те обикновено са църквите, които се намират най-високо спрямо другите християнски храмове в даденото населено място – обикновено се разполагали на хълм.  

 

Още от първите образи на свети Илия в иконографията се вижда изключително достолепен старец. С бели коси, с бяла брада, с дясна ръка, която сочи към сърцето и с книжен свитък в лявата ръка. От средновековни храмове са познати образи на свети Илия изобразен в пещера като аскет или в цял ръст, при който се вижда неговото посвещение на Бога.

 

Няма как да не споменем обаче иконата свързана с едно от най-чудните събития в житието на Илия. Моментът в който той бил отнесен от колесница на небето. Това се случило край река Йордан, а на събитието свидетели станали 50-тина ученици на пророка. На иконата е изобразен Илия в златна колесница, която се води от четири крилати коне. В зависимост от интерпретацията на старозаветния разказ действието, което се развива под образа на летящата колесница е различно. Там често има изобразени още истории от земния живот на Илия, или пък истории, които го свързват с новозаветното християнство.

 

Не е случайно, че Илия се свързва с християнството от Новия завет. По време на Христовите дела на земята, хората тогава мислели свети Йоан Предтеча за продължител на делото на Илия. Илия се появява и в деня на Преображение Господне, като това също е изобразено в християнските икони. Също така според „Откровението на Йоан”, Илия е един от двамата старозаветни пророци, които Бог ще прати на земята, за да разкрият антихриста. Ето защо, свети пророк Илия е един от най-почитаните и велики светци на християнството.

Остави коментар