Всички поръчки се изпращат за 1-3 работни дни.

Икона на Свети Атанасий – мъдрец и защитник на православната вяра

Януарските християнски празници са свързани много с българските традиции, защото имената на светиите са навлезли в българската култура. Знаете ли обаче, че свети Атанасий с църковен празник на 18 януари, се празнува и на 2 май. Той е един от малкото светии споменавани повече от един път в православната година.

 

Името Атанасий има гръцки корен, и означава безсмъртен. Въпреки това не е известно дали той е бил грък, който е живял в египетския град Александрия или е египтянин, понеже има сведения подкрепящи и двете твърдения. В историята е останал като Атанасий Велики, Атанасий Изповедник, а египетската Коптска църква е известен като Атанасий Апостолик.

 

Свети Атанасий се чества на 18 януари в православния календар, само ден след свети Антоний Велики. На пръв поглед няма нищо общо между тях, но ако се вгледаме в историята, ще разкрием една невидима нишка, която ги свързва. Свети Антоний е наричан „баща на всички монаси”, защото той е един от основоположниците на пустинното християнско отшелничество редом с тъй наречените „пустинни отци”, възникнало в египетските земи през трети век след Христа. Именно свети Атанас е сред първите разпространители на тази духовна практика в европейските земи.

 

Когато четете житието на Атанасий Велики, ще видите една съвсем различна картина на света, в която християнската религия сякаш е започнала да воюва вътре в себе си. Появили са се много секти и тълкувания на Христовото слово и всяка от тях е претендирала за истинност. Особено силно това се вижда в земите на Александрия, град с натрупана философска история, с много богато културно разнообразие.

 

Духовният път на Атанасий започва неведомо, сякаш по Божие призвание. Друг светия на църквата Александър, тогава архиепископ на Александрийската църква, видял през прозореца на своята обител как група дечица си играят покрай морето. Играта обаче била такава, че децата имитирали светото кръщение, като една групичка „християнчета” кръщавала друга групичка „езичничета”. Първите водели вторите при „епископа”, който да ги покръсти. Александър хукнал при децата и ги разпитал. Той разбрал, че Атанасий е извършвал кръщението макар и като игра точно според устава на църквата. Александър направил всичко възможно да привлече Атанасий в църковна служба.

 

Духовните дела на свети Атанас са свързани с постоянното оборване на Арианската секта, започнала разпространение на учението си през 20-те години на 4 век. Прославата на името му идва с оборването на сектата на първия Никейски събор през 325 година, който бил свикан от самия Константин Велики. Речите и напътствията на Атанасий на този събор впечатлили всички християни и му спечелили титлата богослов. След завръщането си оттам, той се възкачил като епископ на Александрийска църква.

 

Има данни, че 20 години по-късно, когато борбата с учението на Арианите продължавала, Атанасий е бил в София (тогавашна Сердика), като участник във втория църковен събор наречен Сердикийски. Така че той също е от великите светии стъпвали на територията на съвременна България.

 

В иконата свети Атанасий е изографисван като достоен, белокос старец, понякога с голо чело, понякога с корона. Пищни църковни одежди показват ранга му в църквата, в лявата ръка носи Библията, а с дясната ръка е направил жеста обединяващ човешкото и божественото. 

Остави коментар