Икона на Богородица Бачковски манастир

Православното християнство предоставя на вярващите най-различни свещени предмети за поклонение, сред които най-разпространени са чудотворните икони: изпълнени с неописуем духовен заряд и изографисани според канона, и до днес чудотворните икони и в България изпълняват своето свято дело. Една от тях е иконата на света Богородица в Бачковския манастир.

 

Една от легендите за иконата разказва, че тя е копие на иконата нарисувана от свети Лука, още когато Богородица е била жива на земята. Тази свещена връзка с първата икона на Светата Дева, прави още по-силно влиянието на иконата върху вярващите. Затова и до ден днешен, иконата на Богородица в Бачковския манастир е една от най-почитаните в България.

 

Изображението на иконата е от типа Елеуса (умиление). Потъмнялото лице на Богородица говори за вековната служба на образа пред миряните и сякаш свидетелства за не малкото легенди свързани с живота на иконата.

 

Около фигурата на Божията Майка има обков от сребро и злато. Като за обковът се знае, че е направен от двама братя Атанасий и Окопир (през 1311 г.), които са го дарили като посвещение и с молитва за техните родители, Богородица да бъде застъпница в съдния ден пред Бога. Тези сведения научаваме от надписа оставен по обкованата част.

 

Завършеният образ на иконата, такъв какъвто го виждаме днес е свързан с диадемата и релефната сребърна ризница дарени от Петко Хаджи през 1819 г. Той извършил този жест като благодарност, че неговата съпруга била изцелена.

 

Малкото проучвания, които са направени върху иконата дават предположението, че тя е изрисувана в 11 век. Встрани от лицето на Богородица има надпис влахерниотиса, което предполага, че иконата е възможно копие на прочутата такава, която била пазителка на Цариград. В този смисъл, дори има легенда, че иконата се е озовала в Бачковския манастир като е прелетяла сама от Константинопол.

 

След няколкото изчезвания и появявания на иконата в манастира, свързани с укритието ѝ от турските власти в местността Клувията, един ден, монах от манастира сънувал сън, че е време иконата да намери мястото си в съборната църква. Тя била поставена точно според съня вдясно от централната врата, в иконостас отделен само за нея. Това е мястото, която и до днес посреща всеки молещ за спасение и изцеление вярващ християнин.

 

Икони

 

В чест на чудния сън на монаха от 4 века насам, на втория ден от Великден се прави тържествено шествие с копие на иконата, при което вярващите извървяват пътя до Клувията и обратно.

 

Бележка: иконата на снимката не е репродукция на иконата на Богородица в Бачковския манастир, но е пример за икона на Светата Божия Майка за икона от типа умиление.