Християнски празници през пролетта

Публикувано от admin 10.03.2019 0 Коментари Полезно за иконите,

Това което е характерно за православните народи е, че техните християнски празници са свързани с цикличността в природата и съчетанието на предхристиянски традиции с църковните ритуали. Тази смесица от природа, вярвания и Слово, прави християнския мироглед още по-пъстър и животворящ.

 

Да вземем за пример пролетния сезон и важните празници, които маркират календара. Пролетните празници започват с баба Марта, което не е свързано по никакъв начин с християнството, но когато проучите останалите традиции в различните зони на България, ще видите, как някои християнски вярвания са се смесили с празника.

 

През месец март, Великденския празничен цикъл вече е започнал. Един прекрасен християнски празник, който се празнува по време на Великия пост е Благовещение. Той отбелязва момента, в който Мария получава благата вест от Архангел Гавраил. Събитието е често срещана тема в иконописта, като се разпознава с това, че в иконата Архангелът и Богородица са изобразени в профил. По време на този празник също се наблюдава едно смесване на религиозното събитие с локални вярвания на хората в различните области на България.

 

Следващият огромен празник по своето значение е Великден. С него е свързан цял един цикъл от събития, започващ с Цветница (Връбница), минаващ през Страстната седмица, и достигащ своята кулминация във Възкресението Христово. Иконите изографисващи този празничен период са изцяло свързани с показването на библейските сцени. Вярванията и народните обреди през Великденските празници са безброй, но постепенно изчезват от самите чествания, защото все по-малко хора помнят и пазят традициите. Естественият завършек на Великденския цикъл идва с празника Възнесение Христово, който се случва 40 дни след Възкресение, а самата икона изобразяван възкачването на Христос на небесния трон. В народните вярвания, празникът се нарича Спасовден.

 

Друг забележителен пролетен празник е Гергьовден. Конникът който убива змея е много добре познат сюжет в иконописта, като трябва да се прави разлика между иконата, в която е изобразено самото действие по убиването на змея и иконата, която изобразява св. Георги в анфас, с всички атрибути присъщи на Победоносеца. Самият празник също е много пищен и разнообразен като обредност в различните региони на България, като той се чества и от циганския етнос и от мюсюлманите.

 

Пролетните християнски празници маркират едно прекрасно време в природата, когато тя се пробужда и дава началото на нов цикъл на живота. Самите празници са изпълнение с най-различни страсти и вярвания, от радостни и благи вести, до трагични събития и отново до победата над смъртта и злото. Спазването на традициите и празничната обредност винаги носи едно сплотяване на хората, а иконите, които са свързани с християнските празници през пролетта са свидетелства и напомнят на хората за свети времена и свети дела.

Остави коментар