Християнски празници и образите им в икони

Публикувано от vili 03.10.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

В източноправославната църква има 12 на брой велики християнски празника, които са свързани с живота на Христа и Богородица, плюс Възкресението Христово, който се води най-големият празник в християнската религия. Празниците са през цялата година и по един или друг начин маркират църковната година и богослуженията и литургиите свързани с тях.

 

Освен официалната част свързана с празниците, в народните вярвания, заради натрупани традиции през вековете и заради смесването на някои древни езически практики също имат много обичаи и вярвания свързани с тези празници. Ето затова и иконите свързани с всеки един от празниците са толкова популярни сред хората и освен част от църквата се озовават и в домовете им.

 

Иконите които са свързани с дванадесетте велики празника, обаче се различават от иконите които изобразяват Христос, Богородица или светии на църквата, защото те разказват историите описани в Евангелието. В тези икони няма помен от народните традиции свързани с натрупаните съзнателни или несъзнателни вярвания на миряните.  

 

Например празникът Кръстовден, който е част от 12-те и се празнува на 14 септември се свързва с изравняването на деня и нощта, и с окончателното тръгване към зимата. На някои места в България, празникът се свързва с гроздобера, и дори първият откъснат грозд се занася в църквата, за да бъде осветен. Ако видите обаче икона на темата Въздвижение на Светия кръст Господен (именно Кръстовден), там има изобразено нещо съвсем различно. Там е разказана историята за намирането на Животворният Кръст от света Елена, майката на Константин Велики.

 

Подобен пример може да се даде с много икони, които изобразяват конкретно Християнско събитие, свързано с един от 12-те празника. Например иконата за Рождество е много силна икона като послание, в която се вижда малкия Христос повит в яслата, скрит сред пещерата – икона нарисувана според канона. От друга страна са стотиците различни вярвания, в различните села, градове и райони на страната, които имат свой начин на празнуване на Рождество.

 

Най-хубавото е, че тези неща по време на самия празник не се пресичат, а съществуват заедно. Така хората, които имат афинитет към един от дванадесетте велики празника, заради лично събитие, заради семеен празник, или заради пиетет към християнската вяра, могат да намерят икона разказваща историята на празника според канона и тя да стане част от техния дом.

Остави коментар