Всички поръчки се изпращат за 1-3 работни дни.

Февруари в православния календар

Февруари е сравнително тих и спокоен месец откъм велики събития съпътстващи живота на православната църква. От друга страна обаче, това е месецът, който може да послужи като подготовка на миряните за предстоящия Великденски пост (който понякога започва през февруари), и като един вид преосмисляне на духовните изпитания, които предстоят.

 

Отново както през всички останали месеци в годината, споменаванията на църковните светии и народните празници се смесват през месеца. Например още на първи февруари се чества паметта на свети мъченик Трифон, който е познат в България като покровител на виното. Той обаче е роден от благоверно семейство във Фригия (в днешна Турция) и още в много ранна възраст получава божия дар да лекува хора и животни, и да премахва нечисти духове. Празникът се чества официално на първи февруари, а по стар стил е на 14 февруари.

 

В народните вярвания Трифон е наричан Зарезан, защото на този ден се прави първото зарязване на лозята. Светията е известен и като покровител на градините и насажденията, и като защитник от болестите по растенията, и срещу вредители като скакалци и влечуги. Неописуемо пищен обаче е народният празник свързан със светията, който има своята обредна част с омесване на хляб, с песните характерни за празника, със строго специфичното зарязване на лозите. В съвременна България, тази обредна част продължава с вино фестивали, при които винари сравняват своята реколта от изминалата година.

 

Още на 2 февруари се чества един дванадесетте големи православни празници през този месец свързан с живота на Христа на земята, който обаче е отбелязан като празник на светата Богородица. Това е празникът наречен Сретение Господне, а именно, четиридесетият ден от рождението на Иисус. По Моисеевия закон, Богородица носи Младенеца в църква, за да го посвети на Бога като първороден такъв. В Евангелието на Лука 2:22-23 е описано жертването на две гургулици, и посрещането на Христос от старец на име Симеон, който обладан от Светия дух, изрича думи водещи към съдбата на Спасителя на света.

 

През февруари, на 10-то число, се чества паметта на свети свещеномъченик Харалампий. Изключителна фигура от историята на църквата, който е живял в онези първи столетия след Христовата поява на земята, когато християните са били преследвани и мразени. Той е останал в историята със своята непоколебима вяра и проповеди, които му довели много врагове и наказания. Показателно е неговото поведение когато бива наказан тежко, за което били одран жив. Бог обаче чудодейно излекувал раните му, а Харалампий благодарил на мъчениците си, че са наранили немощното му тяло, за да обновят духа му.

 

Струва си да кажем нещо и за 14-ти февруари, денят който за Католическата църква е празник на двама светии наречени Валентин. Двамата също са светии на православната църква, но тяхната памет се чества на 30 юли и 24 октомври. Дори на 14-ти в католическата църква да се споменава името на Валентин, то неговото житие не е свързано по никакъв начин с комерсиалния празник, който се чества на този ден в съвременния свят. 14-ти февруари обаче е  денят на смъртта на свети Кирил Славянобългарски, една забележителна фигура стояща в основата на разпространение православната вяра в цяла България и по цяла Източна Европа.

 

Както се споменава в църковната мъдрост, безброй са мъчениците през вековете починали за и зарад вярата си в Христа. Без значение пол, възраст, социално положение, те са оставили пример, а тези достигнали до нас чрез известие, са записани в Православния календари. Знанието за техните истории, съдба, лични превратности, увеличава нашата вяра, надежда и любов. 

Остави коментар