В момента предлагаме само рисувани и златни икони. Поръчки се изпълняват за 15 дни. Моля да ни извините!

Чудотворните икони на Богородица

Вярата не е запазена територия за малцина, нито чудесата на вярата могат да се предвидят. Историята на иконите на Богородица превърнали се в чудотворни го доказват. Именно затова, когато православните християни имат нужда от духовна подкрепа и помощ за делата си, те се обръщат към Божията майка. Толкова голяма е любовта на православните хора към Богородица, че сякаш тя е тяхна майка.

 

Противно на очакването и разбирането, че чудотворните икони се случват като такива поради лични истории, то нещата изглеждат по различен начин. Много чудотворни икони на Богородица са такива защото те са се явявали като централен субект в опазването на цели градове от войнствени нашествия, от болести, от катастрофални събития.

 

Например Владимировската икона на Светата Майка защитила Москва от нашествието на Златната орда. Историята разказва как Василий Димитриевич, велик херцог на Русия през 1395 г. наредил икона на Девата да бъде преместена от град Владимир в Москва. По време на процесията, хората се молели на Богородица да бъдат пощадени и руската земя да бъде спасена. Когато това се случвало, предводителят на Тимурската империя Тамерлан сънувал сън, в който видял блестяща дама, стояща на върха на планина, а под нея цяла йерархия от светии. Събудил се в страх и попитал своите ясновидци какво значи този сън. Те му разказали, че това е защитницата на православните, Майката на християнския Бог, и че нейната сила е непробиваема. Тогава Тамерлан започнал кампания и подчинили Златната орда, за да избави руските земи от заплахата.

 

Иконата Портатиса (Пазителка на портите), също има история подобаваща на чудесата съпътстващи много икони на Богородица през вековете. Тя е била пазена от правоверна вдовица по време на иконоборческия период. По чудодеен начин иконата се появила в манастир в планината Атос в Гърция. Монасите я поставили вътре в църквата, но скоро иконата пак чудодейно се появила на портите на манастира. Това се случвало няколко пъти, но след като монахът Гавраил сънувал сън, в който Богородица ясно заявила иконата да не се премества, за да може Божията благословия винаги да стои в манастира.

 

Чудотворните икони на Богородица са такива, защото за всяка една от тях има история, която надхвърля нашите земни представи и разбирания. Без значение дали иконата е пазителка на град или манастир, чудодейно е излекувала човек, чува молитвите на хората и е извършила най-различни други чудеса, то вярата в Светата Майка е пътят към осмислянето на всички такива неземни събития. Защото нито една история, която е свидетелка за такова събитие, не е станала без вярата на един или мнозина, които са потърсили искрено и сърдечно защитата на Божията Майка.

Остави коментар