Богоявленската икона и гълъбът в нея

Публикувано от vili 08.10.2018 0 Коментари Полезно за иконите,

Безспорно е че Кръщението на Иисус е едно от най-детайлно описаните събития в Евангелието. То е изобразено на икона, която става част от иконостаса на множество християнски храмове по света. В центъра на иконата е Иисус, който очаква богопомазващата ръкана Кръстителя. Събитието придобива своите библейски размери, в момента, в който от небето се появява гълъб и се разполага над главата на Спасителя.

 

В иконата няма нищо случайно и нищо, което може да се появи извън християнския разказ. В този смисъл хората се интересуват какво символизира гълъбът. Защо Светият дух се проявява под формата на гълъб?

 

Отговорът можем да намерим в тълкуванията на текста. Според едно такова обяснение, Светият дух не е видим за сетивата – именно затова дух. В този случай обаче, Духът се появява във визуална форма, видима за всички, които са свидетели на ставащото. Можем да си представим, че той е символ на невинност или ако трябва да сме по-точни – незлобивост (Матей 10:16).

 

Гълъбът се появява у ба друго място в Библията, но в много различна роля от това, което имаме като проявление в Богоявленската икона. Назад във времето, когато земята е била под водата причинена от Вселенския потоп, след неуспешен опит с гарван, Ной изпраща бял гълъб да види дали някъде има земя. Когато гълъбът се връща с маслинова клонка, това се явява като символ на помирението между Бога и човеците.

 

Благодарение на тези две проявления гълъбът се явява като много мощен символ в човешкото съзнание. В смисъла на иконата, която възвестява Светото Кръщение обаче, можем да го разглеждаме като видимия предвестник на Божия глас, който възвестява: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение (Матей 3:17).

 

Не можем да извадим гълъбът като символ извън момента на Светото Кръщение, защото по-смисъла на случилото се, това е тайнство на вярата. Гълъбът се появява като избран символ свише, тоест, той не може да бъде разглеждан само като символ. Той е видимият образ на Светата Троица, такава каквато се поддържа и от православната църква.

 

Остави коментар