Всички поръчки се изпращат за 1-3 работни дни.

Богоявленска икона и Йордановден

Чудели сте се защо ден преди Ивановден се празнува още един голям празник наречен Йордановден, без да сте чували за светия наречен Йордан. Да, няма такъв светия, а самият празник отбелязва едно изключително по рода си събитие. От гледна точка на Православието, този празник се нарича Богоявление и съчетава в себе си появата на Бог в три Негови същности: Иисус, Свети дух ( като гълъб), Глас Божи, който възвестява кой е Синът му.

 

Самата история е разказана в Евангелията от Новия завет и е претворена в Богоявленската икона. Тя разказва споменатото в Евангелието, в деня на Светото Кръщение. Христос е изобразен в центъра на иконата стоящ в коритото на река Йордан, от дясно стои благославящият свети Йоан Кръстител, а на другия бряг са свидетелите ангели, които прославят и възвестяват появяването на Света Троица.

 

Това Евангелско събитие слага началото за православните християни Кръщение, в смисъла на това, че когато едно малко дете или възрастен бива покръстен символично във вода, тогата се придобива тайнството присъщо за непостижимата природа на Бог.

 

На Богоявление, не само че виждаме концепцията за Света Троица разкрита наяве, но появата на Христос в неговата зряла възраст. Той е на 30 години, възрастта в която за еврейската култура е била гранична човек да стане учител или свещеник. В този смисъл Христос се явява като човек действащ по закона на народа сред, който е израсъл, но се разкрива пред целия свят, с Божествения глас: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение (Мат. 3:17).

 

Йордановден днес се чества като смесен празник защото в него се срещат както църковната традиция свързана с православното богослужение, така и народната интерпретация на празника пречупена през древните традиции по българските земи. Затова празникът се нарича още Водици и обичаят е всеки, който иска да бъде здрав през идната година, трябва да се окъпе или измие в студена река. Оттук идва и традицията с хвърлянето на кръста в реката и „издирването” му от младежите и мъжете, които са се събрали да изпълнят обичая. Задължително е кръстът да попадне във водата, за да може тя да се обнови и да получи символично Божията благословия.

 

Сред народа има приказка, че в нощта срещу Богоявление, небето се отваря за желанията и всеки, който мечтае и силно желае нещо, може да го поиска като дар от Бога.

Остави коментар