Великден

Публикувано от admin 25.04.2019 0 Коментари

 

Има думи, които говорят сами за себе си. За тях не е нужно тълкувание, те са толкова шокиращи, необикновени, непреодолими за възприятията на човешката природа, че колкото по-мъдър е човек, толкова повече мълчи пред техния смисъл. Великден е такава дума!

 

Да, човек може да обясни какво означава, да разкаже за празника, който се случва всяка пролет, но отвъд това, остава безмерното чудо на Възкресението и спасението на човешкия род. Затова Григорий Богослов казва: "Това е празник на празниците и тържество на тържествата: той надминава всички други празници, както слънцето надминава звездите и това е така не само за човешките или земни празници, а също и за тези, принадлежащи на Христос и празнувани от Христос".

 

Великден е най-важният християнски празник за стотици милиони миряни по целия свят. Всяка пролет те очакват с нетърпение мига, в който ще бъде възвестено Възкресението Христово.

 

Вярно е, че различните деноминации по света имат различна дата за празника. Вярно е дори, че някои не празнуват Великден така както е възприето от различните църкви, защото намират несъответствие с думите на Христос и това, което се празнува като символичен празничен акт по време на Великденския празник.

 

 

Благодатният огън

 

В същността си Възкресението е велико чудо, за което ние като православни християни получаваме известие всяка година при Божи гроб. В съботния ден, преди православния Великден, в малкия параклис издигнат на мястото където е бил погребан Христос, се запалва Благодатният огън. За православните християни, той е възвестието за Христовото Възкресение.

 

Нито едно чудо на света не се случва толкова точно и периодично във времето, за толкова дълъг период от време. То е това, което осмисля цялата ритуалност на църковните дела преди Възкресение, Великденския пост, суетнята около приготвянето на козунаците и боядисването на яйцата, събирането на близките и семействата.

 

Нито едно от християнските чудеса, които се случват по света имат толкова дълбок, вдъхновяващ и символичен смисъл. Затова всяка събота преди нощта на Великден е като свещенодействие. Благодатният огън, който и ние получаваме в 12 часа в полунощ, е този, който възвестява Възкресението.

 

 

Иконите на Възкресението

 

Събитията около дните на Възкресението са изобразени и в православната живопис, защото празникът не свършва със самото Възкресение. Иначе казано, самото Възкресение е част от всички събития, които се случват в тези съдбовни дни.

 

Основната икона на Възкресението е свързана със събитие, което не е описано в Евангелието, но е главна тема в православното Богослужение. Символично Христос слиза в „тъмницата” наречена ад, където са грешните души лишени от светлината и блаженството на Бог. Затова в иконата Христос е изобразен обвит в светлина, която озарява „подземното  царство, за да възкресява и опрощава, за да изкупва греховете и за да продължава спасителното дело за човешката душа.

 

Друга възможна икона е изобразяваща самото Възкресение, е символична такава, в която Христос е изобразен в светлина над гроба си. Символична е защото, самото Възкресение е непостижимо за човешките сетива и в този смисъл за него не може да има свидетелство.

 

От ранното християнство са останали изображения, които показват Христос като излизащ от пастта на кита, заради препратката в Новия завет: „Защото, както Иона беше в корема на морското чудовище три дни и три нощи, така и Човешкият Син ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи. (Матей 12-40)”

 

Позната икона от Великденския цикъл в православната иконография е и тази показваща „Жените-мироносици и ангелът пред празния гроб”. Отново символично изображение, което показва силата на вярата, любовта и предаността в най-тежкия миг за земята, когато Христос вече не е сред тях. „И като влязоха в гроба, видяха, че един юноша седеше отдясно, облечен в бяла одежда; и много се зачудиха .А той им казва: Недейте се учудва; вие търсите Исуса Назарянина, разпнатия. Той възкръсна; няма Го тука; ето мястото гдето Го положиха. (Марк 16: 5-6)”

 

 

Великден и семейството

 

Всеки Християнски народ, верен на традициите и историята си има своите начини да празнува Великден. И ако самото Възкресение е свързано с личната вяра на всеки християнин, то празничните дни след това са свързани със семейните събирания.

 

Великден е празник за всички, защото осмисля дните прекарани в пост, спомените за страданията на Иисус, личните преображения в размислите за великите Божии дела случили се някога на земята. И понеже всичко това е трудно да се изкаже само с думи, на хората им остава заедността, събирането на благословената трапеза и споделянето на празника възвестяващ спасението на човешкия род. Заедно всяка година, така както всяка година се възпламенява Благодатният огън в малкия параклис на Божи гроб.

Остави коментар