Христос Пантократор – разбиране на иконата

Публикувано от admin 08.02.2019 0 Коментари Полезно за иконите,

 

Иконографската традиция трябва да бъде не само поддържана чрез репродукции на иконите по канон, но и обяснявана като знание. Иначе все повече хора ще започват да виждат иконите като картини и няма да разбират дълбоката символика и реалната им същност, която надхвърля обикновеното разбиране за красота.

 

 

С иконата, която избрахме да бъде предмет на този текст, всъщност ще опитаме да покажем как един образ може да е пример за непромененост във времето, и същевременно ще разгледаме важните точки в иконата, които я утвърждават като така. Става дума за иконата Христос Вседържител (Пантократор).

 

 

Нека да обърнем внимание първо на твореца, той не е от значение, защото в иконописта няма индивидуалност. Всяка икона е прерисуване на предишна и така назад във времето до първите икони, които са се смятали, че са най-близко до реалните изображения на Христос.  В този смисъл за направата не иконата не се използва жив модел, а се следва традицията, за да може ликът да е винаги най-близо до първообраза.

 

 

След това трябва да обърнем внимание на цветовете, защото всеки един от тях им своето огромно значение за разбиране на духовния свят изобразен в иконите. В Пантократор най-често са използвани цветове на одеждите синя роба и червена дреха под нея като символи на небесното и земното събрани в едно. Фонът е златен, какъвто е и нимбът около главата на Спасителя. В него са изписани гръцки букви, които буквално означават думите разкрити пред Моисей от горящия храст (сцена от Стария завет). 

 

 

Светлината в иконата не е като светлината в картините, тя не идва някъде отвън. Ако се загледате внимателно, ще видите, че тя се разпръсква от лицето на Иисус като символ на божествената благодат, която озарява душата на гледащия иконата. В лицето на Христос също има няколко символични намеси: ушите, носът и очите са направени малко по-големи, докато устата и ръцете са направени леко по-малки. Пръстите от на ръцете от своя страна са издължени защото ясно индикират знака на Троицата, която благославя целия мир.

 

 

В лявата ръка на Вседържателя има книга, която разбира се е Евангелското Слово от Йоан, в която се казва, че Христос е Божия логос. Всичко в тази икона насочва точно към това. Изографисването на книгата просто допълва цялостния замисъл в иконата – Иисус като Първосвещеник и като владетел на всичко.

Остави коментар